СТРАЗБУР ОДЛУЧУЈЕ О ПРЕСУДАМА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

sud

САРАЈЕВО, 27. ФЕБРУАРА (СРНА) - Уколико Европски суд за људска права у Стразбуру прихвати жалбу адвоката који су упозорили да се у БиХ ретроактивно примјењивао нови закон о ратним злочинима, то ће имати драматичније посљедице по БиХ од случаја "Сејдић - Финци", упозорава "Вечерњи лист".

Кривични закон који се примјењује у Суду БиХ прописује двоструко или троструко више затворске казне за ратне злочине од оних предвиђених југословенским законима, који су вриједили у вријеме извршење злочина.

"Да апсурд буде још већи, за исто кривично дјело је могуће добити двоструко мању или вишу казну, зависно од тога води ли поступак Суд БиХ, који је утврдио праксу ретроактивне примјене кривичног законодавства, или, пак, Кантонални суд у Мостару, који примјењује стари закон из Југославије", наводи загребачки дневник у издању за БиХ.

Према писању листа, ускоро се очекује објављивање одлуке суда у Стразбуру, која би могла тектонски пореметити садашње односе које брани дио међународне заједнице и вођство суда.

Кључни проблем који је закон повољнији за оптужене у БиХ представља постојање смртне казне по старом југословенском закону, али су правни стручњаци јединствени да треба примјењивати стари закон, јер се смртна казна не може извршити.

 

 

Извор: срна