Стратфоров меморандум процурио на WикиЛеаксу: ММФ је дијелом крив за рат у Југославији

stratfor.jpg

"МЕЂУНАРОДНИ монетарни фонд сноси свој дио кривице за рат у бившој Југославији", стоји у тајном интерном меморандуму америчког института за стратешке анализе Стратфор из 2009. године који је објављен на WикиЛеаксу.

У меморандуму се налазе упутства аналитичарима на терену са сугестијама на који начин да прикупљају информације с подручја бивше Југославије те их се упозорава како су мјере штедње које је ММФ наметнуо Југославији у предратном раздобљу изазвале друштвене немире који се дијелом криви за рат.

"Због глобалне рецесије било који економски показатељи из регије су врло важни. Пазите на било какве нереде услијед кризе у којима судјелују радници и синдикати. Немојте заборавити да су мјере штедње ММФ-а наметнуте Југославији дјеломично криве за почетак рата. Морамо водити рачуна о било каквом економски мотивираном социјалном незадовољству", наводи се у меморандуму.

"Пазите на било какво спомињање страних банака"

Аналитичарима је напоменуто и да пазе на све економске изјаве које долазе из Хрватске, Србије и БиХ.

"За Стратфорове аналитичаре су од кључне важности сигнали да западна Еуропа даје средства за помоћ и развој регији, као и посјете ММФ-а земљама регије. Пазите на проблеме у банкарском сектору, било какво спомињање страних банака у регији да раде нешто неуобичајено, попут затварања пословања или спрјечавање инвестиција", надаље стоји у меморандуму.

"БиХ је кључ регије, пазите на радикале"

Напомиње се и како је БиХ кључ регије те да воде рачуна о међуетничким односима у земљи, а посебно о радикализацији Републике Српске. "Пазите на било какав индикатор да етничке групе у БиХ траже већу аутономију или било какво спомињање насиља", упозорава се.

"Подјеле између Бошњака и Хрвата су посебно битне. Пазите на насиље на ногометним теренима, организирани криминал и све што може прерасти у етничко насиље", наводи се у меморандуму.

Хрватска има високу активност организираног криминала

Стратфор је оцијенио да је организирани криминал врло присутан у свим земљама Балкана, посебно у Хрватској.

"Посебно треба обратити пажњу на Хрватску, која има високу активност организираног криминала. Исто вриједи и за Македонију те Црну Гору, јер је цијела та земља организирани криминал. У БиХ постоји висока пенетрација организираног криминала с руским везама, због чега нам је ово двоструко важно. На Албанију и Косово морамо посебно пазити", закључује се у меморандуму.

 

Извор: index.hr