СРПСКЕ ЖРТВЕ: АНЂЕЛИНА ЏОЛИ НАС ЈЕ УВРИЈЕДИЛА

andjelina

БАЊАЛУКА, 26. МАРТА (СРНА) - Филм Анђелине Џоли "У земљи крви и меда" ствара искривљену слику догађаја у БиХ и увредљив је за српске жртве, оцијенили су представници удружења жртава из Републике Српске након што су, како наводе, одгледали филм.
       
Организација породица заробљених и погинулих бораца, Савез логораша и Републички центар за истраживање ратних злочина у заједничком саопштењу које је објавила Међународна иницијатива за праћење антисрбизма наводе да је Џоли дискриминисала српске жртве и изједначила их са злочинцима.
       
"У филму није приказана ниједна српска жртва, а сваки ратни злочинац је Србин", истакнуто је у саопштењу.
       
Српкиња Љ. Љ, која је силована у протеклом рату у БиХ, поручила је Џолијевој да јој је жао свих који су страдали, али да је посебно жалости то што су неке жртве поштоване, а неке нису.
       
"У судском процесу нисам могла да докажем да сам преживела мучења и све ратне ужасе. Све је изокренуто против мене. Имам двоје дјеце који су са мном били у ропству. Имала сам пет можданих удара и два срчана. Зашто ја не могу наплатити своју муку", пита ова жена, која са укућанима живи од једне плате од 160 КМ.
       
Међу увредама Џолијеве наводи се претпремијерно приказивање филма искључиво за представнике несрпских жртава, и премијера у сарајевском Центру ''Зетра'', гдје се за вријеме рата налазио један од сарајевских логора. Управо таква дискриминација обесхрабрује жртве да пријаве злочин и траже своја права, наводе из Међународне иницијативе за праћење антисрбизма.
       
Међународна иницијатива за праћење антисрбизма објавила је и видео спот, уз поруку "Српска страна више никад не смије остати пасивна".

 

 

 

Извор: срна