СРЕБРЕНИЦА ПРИМЈЕР ЗЛОУПОТРЕБЕ ФЕНОМЕНА ЖРТВЕ

hag

БАЊАЛУКА, 18. ЈАНУАРА (СРНА) - Сребреница је фрапантан примјер злоупотребе феномена жртве и прича о наводном геноциду биће огољена до сржи када одбрана бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића заврши са извођењем доказа, каже правни савјетник у тиму Караџићеве одбране адвокат Горан Петронијевић.

Петронијевић истиче да одбрана располаже подацима о људима који живе у Америци и Западној Европи, а који се воде као жртве и додаје да истина о немилим догађајима у Сребреници коначно мора бити откривена.

"Веома су важна догађања током 1992. и 1993. године, када су 92 српска села и засеока спаљена. Треба имати у виду и за сада два регистрована случаја масовног међусобног убијања муслимана. Међутим, све је то приказано кроз спискове такозваних жртава сребреничког масакра или геноцида. Они се приказују као жртве које су настале противзаконитим деловања српске стране, као што је заробљавање и стрељање", рекао је Петронијевић.

Он каже да је било ликвидације заробљеника, али да је тај број чак десетоструко мањи од оног који се жели приказати и да ће то ће Караџићева одбрана и доказати.

"Наш задатак је тежак, али много лакши него на почетку суђења, јер сада имамо озбиљне доказе којим ћемо демаскирати причу о Сребреници. Међутим, Хашки трибунал стално гура главу у песак када је реч о истини о Сребреници", рекао је Петронијевић за "Фокус".

Он наводи да хашко тужлаштво и власти у БиХ настоје да лажним приказивањем и медијским спиновањем чињеница преувеличавају број жртава, јер покушавају да од мулиманског народа направе жртву, а од српског злочинца.

Петронијевић каже да је садашња фаза тужилачког извођења доказа за Сребреницу почетна фаза разобличавања дешавања и да ће се доказивање потпуно супротне приче догодити када одбрана буде изводила доказе.

"Наше најјаче оружје употребићемо тада, јер је то једна врста стратегије коју користимо... У фази када будемо ми износили наше доказе онда ћемо све демаскирати. Ни Сарајево ни Сребреница након суђења Караџићу, једном од оснивача РС, неће изгледати онакви какви су били прије суђења. Дакле, драстично ће се разликовати", каже Петронијевић.

Он наводи да ће се одбрана генерала Ратка Младића у случају Сребренице у великом дијелу ослањати на оно што је до сада урадио тим Караџићеве одбране. "Убеђен сам да ће они постићи још већи резултат, јер ће имати испред себе све оно што смо ми урадили", рекао је Петронијевић.

 

 

Извор: срна