СРБИЈА БЛИЖЕ НАТО-у НА ПОЧЕТКУ НОВОГ ХЛАДНОГ РАТА

Војска Југославије одлази, а НАТО долази на Космет 1999.

Војска Југославије одлази, а НАТО долази на Космет 1999.

Професор Радован Радиновић из Београдског форума за свијет равноправних оцијенио је да је у Србији већ дуже на дјелу политика да се земља методом "корак по корак" увуче у чланство НАТО и упозорава да се важни уговори са Алијансом потписују уочи 16 година од агресије на Југославију, али и у вријеме почетка новог хладног рата.

Радиновић за данашње "Вечерње новости" оцјењује да Индивидуални акциони план партнерства који су у Бриселу, у име Србије, потписали министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић има низ обавеза које тек треба анализирати, чак и са становништва њихове (не)уставности. 

"Држава се готово потпуно предаје у челични загрљај НАТО-у. Закључују се уговори, договори, планови и аранжмани, којим се потпуно обесмишљава такозвани статус војне неутралности утврђен актом Народне скупштине Србије", упозорава Радиновић. 

Као илустрацију за то он наводи да старјешине и војници НАТО-а на територији Србије добијају права далеко већа него што их имају старјешине или војници српске Војске. 

"Када и чиме је НАТО заслужио те привилегије?", пита Радиновић и констатује да се у марту ове године неколико дана прије 16 година од НАТО агресије и помена жртвама, уочи сјећања на прогон Срба и других неалбанаца са Космета, на милионска разарања потписује нови документ најављен као највиши степен сарадње са НАТО савезом. 

"Сарадња са НАТО се подиже на највиши ниво када се заоштравају глобални односи у Европи. То се дешава у време заоштравања односа између Запада и Истока, САД и Русије, односно НАТО-а и Русије. У време почетка новог хладног рата", закључио је Радиновић. 

Нато је 24. марта 1999. године почео бомбардовање тадашње СР Југославије, током којег је за 78 дана убијено 2.500 људи, 1.500 цивила, а међу њима 88 дјеце. 

Током Нато агресије рањено је 12.500 становника СР Југославије, од којих 6.000 цивила, међу којима 2.700 дјеце и 5.173 војника и полицајца. Тешко је разорена инфраструктура, привреда, школе, здравствени центри, споменици културе, медијске куће…

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Кад оборени опет полете

Да се не заборави!

ШЕСНАЕСТ ГОДИНА ОД АГРЕСИЈЕ НА СР ЈУГОСЛАВИЈУ

ВОЈСКА НАТО МОЖЕ СЛОБОДНО ДА "КРСТАРИ" СРБИЈОМ ...