Срби у Хрватској забринути да ће нестати

Срби у Хрватској забринути да ће нестати

Саговорници су углавном песимистични када је реч о будућности Срба у Хрватској. Боје се изумирања, асимилације, етномимикрије, а према њиховим исказима, за то имају и оправдање, каже се у политолошком часопису који ове године обиљежава пола века излажења.


ЗАГРЕБ Припадници српске заједнице забринути су да би њихова национална групација могла ускоро потпуно нестати у Хрватској, показује недавно објављено истраживање идентитета Срба у Хрватској.

Истраживање је проведено у Институту за миграције и народности методом дубинских интервјуа с 36 особа српске националности из читаве Хрватске и објављено у задњем броју часописа Политичка мисао.

Аутор Филип Шкиљан упозорава да наведена методологија истраживања не допушта далекосежне закључке нити да тврдње саговорника стоје као научна спознаја, него да резултати показују страх испитаника за будућност њиховог идентитета.

Песимизам у исказима истиче њихову забринутост због могућега губитка осећаја идентитета, док стварни губитак идентитета у некој популацији почиње тек онда када се у њеном знатном делу констатује индиферентност према том губитку, каже аутор. Напомиње да се не ради о испитивању јавног мњења него о дубинским интервјуима, па је узорак у сваком случају индикативан, али не до краја репрезентативан.

Аутор анализира традиционални и модерни елемент српског идентитета у Хрватској. Као традиционалне елементе идентитета узима православну вероисповест, писмо и војничку прошлост, а као модерне елементе језик и књижевност, грађанске, друштвене и политичке вредности, бригу за народносни статус и народне организације те приврженост Народноослободилачкој борби.

Након распада Југославије српски идентитет у Хрватској пролази кроз амбивалентан развој. С једне стране, долази до ретрадиционализације и »повратка идентитету« након што је у Југославији он био занемарен, истиче аутор.

С друге стране, због рата у 1990-има српска је заједница у Хрватској значајно смањена, а појавили су се и страхови те појачан тренд асимилације. Многи Срби отишли су из Хрватске и неће се више вратити. Стога је могуће да се та етничка заједница налази пред нестанком, закључује аутор.

 

Извор: СРПСКИ НАРОДНИ ФОРУМ

 

Везане вијести:

СРБИ У ХРВАТСКОЈ ЗАБРИНУТИ ДА ЋЕ НЕСТАТИ - Jadovno ...

РЕАЛАН СТРАХ ЗА ОПСТАНАК СРБА У ХРВАТСКОЈ - Jadovno ...

ДА НАМ СЕ НЕ ПОНОВЕ ЈАСЕНОВАЦ И ЈАДОВНО - Jadovno 1941.

Без мудрости Срба и Хрвата Балкан не може напријед - Jadovno ...