СРБИ ПРЕД НЕСТАНКОМ!

velimir kunic

БАЊАЛУКА, 29. МАЈА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Федерације БиХ Велимир Кунић упозорава да у Федерацији живи само 40 до 50 хиљада Срба те да их у догледној будућности више уопште и неће бити.

 

"У буџету Федерације БиХ сваке године све је мање новца за Србе и то је један од разлога њиховог тешког положаја. Срби су у позицији националне мањине и сваким даном ситуција је све тежа", рекао је Кунић у интервјуу Срни.

 

Срби свакодневно напуштају Федерацију БиХ и, ако федерална власт нешто не предузме - у догледном периоду више их неће бити у том ентитету!

 

"Срби који су у протеклом рату протјерани из Федерације БиХ дијелом су се враћали послије рата, али због немогућности да било шта остваре и зараде за голу егзистенцију поново напуштају ове просторе", упозорава Кунић.

 

Он је истакао да је запошљавање Срба у Федерацији БиХ сведено на минимум.

 

"Примјер су општине са већинским српским становништвом - Гламоч, Грахово и Дрвар, које су осуђене на пропаст и финансијски колапс. У тим општинама апослутно ништа није урађено у посљедњих годину и по, а могућност запошљавања не постоји", наглашава Кунић.

 

Он је подсјетио да је Уставом Федерације БиХ предвиђено да од шест кључних позиција двије припадну Србима.

 

"Међутим, ни то није испоштовано, јер још увијек није изабран потпредсједник Дома народа Парламента Федерације БиХ из реда српског народа", прецизирао је Кунић.

 

Он истиче да је проблем то што Срби више немају механизама да на изборима изаберу делегате у Дом народа Парламента Федерације БиХ који би штитили виталне националне интересе и искрено се залагали за побољшање тешког положаја српског народа.

 

Кунић је навео да за младе у повратничким општинама, али и у цијелој Федерацији, нема перспективе ни будућности.

 

Разговарао: Борис НОГО

 

 

Извор: срна