СРБИ ОСУЂЕНИ НА 1.504 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Суд БиХ
Суд БиХ

Суд БиХ је за 10 година рада у предметима ратних злочина донио 95 осуђујућих пресуда за оптуженике српске националности које је укупно казнио са 1.504 године затвора, пише "Прес Република Српска".

За исто вријеме, суд је правоснажно осудио 28 Бошњака и 18 Хрвата, који су за ратне злочине заједно добили 412 година затвора.

У анализи пресуда коју је урадио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих наводи се да је у протеклих 10 година пред Судом БиХ за ратне злочине процесуирано 268 Срба, 148 Бошњака и 62 Хрвата, али да је за кривична дјела за која су предвиђене најтеже казне било суђено готово искључиво Србима.

За кривично дјело геноцида било је оптужено 38 Срба, од којих је 12 проглашено кривим, док за исто кривично дјело није одговарао ниједан Бошњак или Хрват, док су у предметима злочина против човјечности, за које је одговарало 167 Срба, а 64 осуђено, била оптужена три Бошњака од којих ниједан није осуђен, као и 16 Хрвата за које је Суд установио кривицу у пет случајева.

У анализи Центра наводи се и да су Срби, којима је Суд БиХ изрекао правоснажне казне за кривична дјела ратног злочина против Бошњака, укупно добили 934 године затвора, док су бошњачки осуђеници за злочине над Србима добили 123 године.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да посљедња анализа рада Суда БиХ на предметима ратних злочина најбоље показује да је ова институција изразито антисрпски настројена.

"Подаци до којих смо дошли показују да је за злочине над Србима Суд БиХ изрекао казне које износе 151,5 година затвора или само 7,9 одсто од укупно изречених казни, из чега се јасно може видјети селективан приступ Суда и Тужилаштва БиХ који за ратне злочине оптужују и осуђују углавном Србе", рекао је Којић.

Он додаје да у прилог тврдњама о селективно приступу говори и структура оптужених за кривична дјела ратних злочина, из које је уочљиво да је готово искључиво Србима суђено за најтежа кривична дјела, попут геноцида и злочина против човјечности.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВАПАЈ СРБА ИЗ ХРВАТСКОГ ЗАТВОРА: Помозите нам ...

ЗАТРАЖИТИ УКИДАЊЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ - Jadovno ...

Митровић: Увреда српских жртава рата - Jadovno 1941.