СРАМНА ГРЕШКА ТУЖИЛАШТВА

Ratko-Mladic

ВАШИНГТОН, 18. МАЈА /СРНА/ - Свјетски медији оцјењују да је невјероватно да тужиоци у процесу против генерала Ратка Младића, који су имали пуних 16 година да се припреме, нису одбрани доставили доказни материјал због чега је суђење обустављено до даљег.

"Суђење Младићу је драматично обустављено након несвакидашње и срамно грубе грешке тужилаштва", коментаришу западни медији.
       
Асошијетед прес /АП/ пише да је ова грешка тужилаштва приморала судије да одгоде дуго очекивано суђење вјероватно мјесецима.

"Одгађање је бацило сјену на један од највећих судских случајева, али и на репутацију суда, гдје је једно од најистакнутијих суђена настављено пужевим темпом", пише АП.

Директор Програма за правду Хјуман рајтс воча Ричард Дикер рекао је да цијели случај, с обзиром на количину документације и потребу да све буде преведно, води у потпуно нови ниво комплексности који се не може видјети у домаћим суђењима.

Портпаролка Хашког суда Нерма Јелачић рекла је за АП да се много тог материјала који одбрана није добила односи на свједоке које је тужиластво намјеравало да позове да свједоче прије љетне паузе у суду.

"Признање грешке тужиластва могло би да допринесе поштеном суђењу", додала је она.

Би-Би-Си пише да је ово сраман дан за међународну правду, као и да је цијели случај, иако су се обје стране сагласиле да је ријеч о грешци, појачао утисак да је процес правде овдје гломазан и фрустрирајући, са бескрајним кашњењем.

"Гардијан" оцјењује да је Хашки трибунал, који је већ под ватром због спорог темпа суђена, бачен у конфузију откривањем да тужиластво није доставило одбрани хиљаде страница доказног материјала.

"Телеграф" подсјећа да је рок за достављане ове документације истекао у новембру прошле године и да упркос жалби одбране у фебруару, тужиоци нису доставили документацију до прошлог петка.

Предсједавајући судија Алфонс Ори суспендовао је јуче почетак извођења доказа тужилаштва у процесу против некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, који је најављен за 29. мај, након што тужиоци нису доставили одбрани хиљаде докумената. Ори је најавио је да ће нови датум бити одређен што је могуће раније.

 

 

Извор: срна