Случај матуранти: Ћирилица непожељна на паноима у центру Вуковара

Матуранти Економске школе

Матуранти Економске школе

Због целокупне ситуације у Вуковару и сада већ вишегодишње антићириличне кампање и пропаганде најчешће су на удару они који са политиком немају никакве везе. Овога пута били су то матуранти Економске школе који у центру града нису могли да пронађу место где би окачили пано са сликама што је дугогодишња традиција матураната свих средњих школа у граду. Будући економисти су се лепо средили и фотографисали како би се са својим успехом поносно похвалили својим суграђанима, међутим приликом израде паноа направили су једну малу грешку – своја имена испод слика су написали двојезично.

Где год смо ушли прича је била слична. Представили смо се као матуранти који желе да окаче пано и сви су одмах рекли да нема никаквих проблема, а кад окренемо пано радници у том тренутку кажу да морају да питају шефа. Након неког времена радници би се враћали и говорили да шеф не дозвољава. И тако смо редом ишли од локала до локала, причали једну те исту причу и добијали један те исти одговор. Да није била та ћирилица, сигурна сам да би га окачили у првој радњи у коју смо ушле, почиње причу Јулијана Милић која је заједно са својом школском другарицом у једном дану прошла кроз десетак продавница, кафића, банака, оптика и других локала у безуспешној жељи да окачи пано са сликама свог разреда.

ОДБИЈАЈУ ИХ И СРБИ
Како каже Јулијана, нису само власници локала хрватске националности одбијали да окаче двојезични пано, већ „не желећи да имају ишта са тим“ одбијали су их и они српске националности. На крају су матуранти свој пано поставили у један празан локал у тржном центру на вуковарској пијаци, где је стајао три дана, а четврти дан су га затекли порушеног на земљи. Јулијана сумња да га је неко чак и срушио ударајући споља по стаклу. Данас пано са 13 матураната Економске школе који су наставу похађали на српском језику и ћириличном писму ипак стоји изложен у једном од кафића који се налази такође у тржном центру.

- Била сам толико љута у тим тренуцима да сам написала и један кратак текст на Фејсбуку о томе. Људи су одмах почели да ми се јављају и рекли да некога треба обавестити о свему. Јавност треба да зна шта се дешава и потребно је да све то доживиш да ти буде јасно о чему се ради. На све то гледам као на једну дискриминацију, али која је била фина и закамуфлирана. Јако сам огорчена и исфрустрирана на овај цео град и све што се у њему дешава, наглашава Јулијана Милић.

ГИМНАЗИЈАЛЦИМА „НЕСТАО“ ПАНО
Данас се у главној вуковарској улици налази свега један пано са сликама матураната који је потписан двојезично. Реч је о ученицима језичног смера Гимназије и налази се у једној оптици на централном градском шеталишту. Са друге стране, матуранти општег смера вуковарске Гимназије имали су пано исписан само на ћирилици и он је био постављен у једном од излога у центру, тамо стајао неко време, међутим сада га више нема.

- Није било никаквих проблема када смо га донели, али је скинут након десетак дана и ми нисмо знали шта се са њим догодило. Приметили смо да га нема, али нико од нас није имао пуно времена да се распитује, јер смо тренутно оптерећени државном матуром па учимо. На крају је испало да је проблем баш у томе што је пано био само на ћирилици, а не двојезично и зато су га скинули. Рекли су нам да смо прекршили законе који кажу да све мора бити двојезично. Заједнички смо одлучили да се око тога не полемише и да не стварамо проблем. Моје је лично мишљење да све ово не треба уопште да нас изненађује с обзиром на то да знамо каква је ситуација у граду. Сад увиђамо последице овог пропуста. Требали смо ставити двојезично, није нам намера била провокација, јер је ситуација око ћирилице у граду Вуковару веома осетљива тема, каже нам гимназијалац Срђан Ћурчић.

МАТУРАНТИ ДОСПЕЛИ И У „БУЈИЦУ“
И када је донекле завршила прича са паноом, матуранти из Економске школе су након последњег дана школе и прославе коју су организовали завршили чак и на телевизији, али другим поводом. Снимак од петнаестак секунди матураната како играју „Ужичко коло“ пустио је велики екстремиста са малих екрана Велимир Бујанец у својој емисији Бујица која се снима у студију Осјечке телевизије. Касније је овај видео прилог постављен и на Јутјуб каналу ове телевизије под називом „Вуковар: Матуранти четникују у Економској школи“.

До сада га је на интернету видело више од 25.000 људи. Видео су према речима, Јулијане Милић снимили ученици смене која наставу похађа на хрватском језику, а да су ствари какве се представљају на телевизији и реална дешавања често у супротности говори и њена тврдња да су након што је угашен мобилни телефон који је снимао, ученици обе смене заједно и без икаквих проблема играли то исто „Ужичко коло“.

Док се у другим срединама матура сматра за „испит зрелости“ за многе овогодишње матуранте у Вуковару она је заправо више представљала прво право „суочавање са реалношћу“. Због свега што је доживела Јулијана тренутно само жели да оде одавде што пре.

- Не видим себе овде и првом приликом желим да одем из овог града. Већ сада планирам да упишем факултет у Новом Саду, и ако га завршим биће добро, а чак и ако га не завршим не планирам овде бити, ни враћати се. Овде се људи замарају са глупостима и тај менталитет се неће променити ни за тридесет година. Не само ја, пуно омладине овако размишља, закључује ова матуранткиња.


Извор: Никола Милојевић
Извор бр. 119
10.6.2015.

 

Везане вијести:

Проусташки спомен - кич - Jadovno 1941.

ХРВАТСКА НА ТЕКОВИНАМА НДХ (1) - Jadovno 1941.

Нека се љути ко хоће, али Хрвати су Срби! - Jadovno 1941.

У Вуковару „бранитељи „скинули 14 двојезичних табли, једну ...

Историјско понављање: Почне са ћирилицом, заврши се ...

Вуковар град неспокоја - Jadovno 1941.