САВАНОВИЋ: КОЛЕКТИВНУ СВИЈЕСТ О СТРАДАЊУ СРБА ПОДИЋИ НА ВИШИ НИВО

Министар Миленко Савановић

Министар Миленко Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да се колективна свијест српског народа о његовом страдању мора подићи на виши ниво како се не би десило да злочини над Србима буду брзо заборављени.


Након полагања вијенаца на Спомен-костурницу на бањалучком Новом гробљу поводом Дана несталих и погинулих, Савановић је рекао да младе генерације морају да буду боље упознате са историјом да им се не би десило оно што се дешавало њиховим прецима.

"Страдање српског народа од 1992. до 1995. године не можемо посматрати изван контекста страдања у Другом свјетском рату. Нажалост, мора се констатовати да је у Другом свјетском рату, као и деведесетих година прошлог вијека, српски народ највише страдао од муслиманских и хрватских комшија, да је улога жртве и џелата остала иста и да за злочине над српским народом нико није одговарао", нагласио је Савановић.

Он је оцијенио да српски народ није довољно научио из своје историје.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да се у Републици Српској још 1.678 лица води као нестали, међу којима је 680 бораца, око 300 жена и неколико десетина дјеце.

Он је изразио незадовољство и због чињенице да породице несталих више од 20 година трагају за најмилијима, због, како је нагласио, опструкције бошњачке компоненте у Институту за нестала лица БиХ, али и Међународне комисије за нестала лица.

"Док су радиле ентитетске комисије, наша је радила без политизације и инструментализације процеса тражења несталих. Што уз помоћ Хашког трибунала, Међународне комисије за нестала лица и различитих других структура, до сада је ексхумирано више од 4.000 Бошњака и ниједан нестали из Републике Српске", истакао је Митровић.

Према његовим ријечима, пројектованим системом настоје се приказати Срби као једини злочинци, што се показује и дискриминацијом у процесу тражења несталих.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић упозорио је на хаотичну ситуацију у Институту за нестала лица БиХ који је бошњачка компонента у потпуности приватизовала, те на непоштивање консензуса у доношењу одлука и неуспостављање централне евиденције несталих.

"Бошњачка компонента кроз централну евиденцију жели да верификује непостојеће жртве у Сребреници, јер не желе да у њу уђу подаци о војном односно цивилном статусу, околностима нестанка и националној припадности", рекао је Којић.

Он сматра да се реформа Института мора извршити на прави начин, при чему српске чланове Колегијума директора, Управног и Надзорног одбора мора именовати Влада Републике Српске, да би се успоставила потпуна контрола над радом српских представника.

"Овако стање говори да су они слободни стријелци, да су именовани јавним конкурсом и да су ту само зато што су Срби, али нису представници институција Републике Српске", рекао је Којић.

Према његовим ријечима, велики проблем представљају и измјештене масовне гробнице, међу којима је и измјештање масовне гробнице на Озрену са 131 тијелом које је рађено перфидно и са малим бројем људи како би се прикрили трагови ратних злочина.

"Проблем је био и тај што Тужилаштво БиХ није позивало институције Републике Српске, прије свега МУП, Републички центар и Завод за судску медицину на ексхумације и издавало наредбе за ексхумације по информацијама институција Републике Српске, већ се све радило преко Института за нестала лица. На тај начин је Српска остајала без материјалних доказа о ратним злочинима", каже Којић.

Он је додао да су представници Републике Српске у посљедње вријеме разним притисцима на Тужилаштво БиХ и преговорима са предсједником Високог судског и тужилачког савјета успјели да превазиђу те проблеме, тако да се данас у наредбе Тужилаштва и Суда БиХ уврштавају институције Репубике Српске и директно поступа по њиховим информацијама.

"Међутим, проблем је у томе што Тужилаштво, правдајући се недостатком средстава, споро издаје наредбе за ексхумацију, због чега од момента достављања информације о одређеној локацији до ексхумације може да прође више од двије године", упозорио је Којић.

Вијенце на Спомен-костурницу и Споменик 12 бањалучких беба положили су изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, делегација Народне Народне скупштине Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегације Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

САВАНОВИЋ: ПОНОВЉЕНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ИЗ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

САВАНОВИЋ: СРБИ ЋЕ ОПСТАТИ НА СВОЈИМ ВЈЕКОВНИМ ...

САВАНОВИЋ: НЕ СТВАРАТИ СИТУАЦИЈЕ ДА СЕ ЗА СЛОБОДУ ...

ЗЛОЧИН У ВОЗУЋИ ИМА ЕЛЕМЕНТЕ ГЕНОЦИДА - Jadovno 1941.