САХРАЊЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ШЕСТОРО СРБА ИЗ ВИСОКОГ

Parastos_svijeca.jpg

БИЈЕЉИНА, 20. ЈУНА /СРНА/ - Посмртни остаци шест чланова породице Вуковић из Високог код Сарајева сахрањени су данас на градском гробљу Пучиле у Бијељини.

Неђо Вуковић, који је у вријеме масакра био сакривен у штали, рекао је да је гледао како му комшије муслимани убијају оца Бошка, мајку Драгињу, брата Рајка, Рајковог сина Миодрага и браћу од стричева Здравка и Јеленка.

"Из наше куће извели су оца, мајку, брата, братића, а на мјесто догађаја дошли су и рођаци Јеленко и Здравко, који су били даље од нашег домаћинства“, рекао је Неђо Вуковић и додао да је међу починиоцима овог злочина познао Нисета Рамића, који је признао убиства.

Урош, преживјели брат Неђа Вуковића, рекао је да је несхватљиво да за овакав злочин још нико није одговарао.

"Прије 20 година, 20. јуна, око 5.000 Срба из Високог протјерано је и тако је овај градић у Федерацији БиХ данас етнички чист. Убијено је 63 дјеце, стараца и младих људи,али за тај злочин до сада нико није одговарао“, рекао је Урош Вуковић.

Зора Вуковић, која је тог дана изгубила и сина Миодрага и супруга Рајка, рекла је да већ 20 година живи са тугом и незмјерним болом.

"Када се приближи 20. јун, тада ми је најтеже. Тај датум ме подсјети на њихове рођендане, годшњице смрти...“, рекла је Зора Вуковић.

Међу шесторо Вуковића, убијених 20. јуна 1992. године, најстарија је била 68-годишња Драгиња, а најмлађи њен унук Миодраг, који је тада имао само 22 године.

На данашњи дан 1992. године муслиманске снаге напале су неколико насеља у општини Високо, и то Бузић Махалу, Околишће, Мокроноге и Дебеле Нишане и убиле више чланова породица Живановић, Масал, Ристић, Вановац и Дамјановић.

Пред нападом припадника Територијалне одбране Високо и Територијалне одбране Зеница око 5.000 Срба са подручја височке општине напустило је своја огњишта и данас живе расути по цијелом свијету.

 

 

Извор: срна