РОМАНИЋ: ОСЛОБАЂАЈУЋА ПРЕСУДА ДОКАЗ ДА ВРС НИЈЕ ЧИНИЛА ЗЛОЧИНЕ

srna

БАЊАЛУКА, 14. МАЈА /СРНА/ - Ослобађајућа пресуда бившем команданту 11. крупске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ Јовану Остојићу доказ је да Војска РС у протеклом рату није чинила злочине, изјавио је Срни Остојићев адвокат Милан Романић.

Он је навео да је Остојић први официр ВРС тог ранга који је правоснажно ослобођен оптужби за ратне злочине било пред Судом БиХ или пред Хашким трибуналом.

"Ова пресуда је доказ да Војска РС у протеклом рату није чинила злочине, а камоли да је геницидна како то покушавају да јој наметну политичке елите из Федерације БиХ", рекао је Романић.

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је ослобађајућу пресуду Гојку Кличковићу и Младену Дрљачи које је оптужница теретила за ратни злочин у Босанској Крупи, док је у случају Јована Остојића потврдило ослобађајућу пресуду.

Првостепеном пресудом Суда БиХ, Гојко Кличковић, Младен Дрљача и Јован Остојић ослобођени су 2010. године оптужби за злочине у Босанској Крупи почињене током 1992. године.

Суђење Кличковићу, Дрљачи и Остојићу трајало је више од двије и по године. Тројици оптужених Тужилаштво БиХ на терет ставља злочине против човјечности, ратне злочине против ратних заробљеника, те цивилног становништва.

Према наводима оптужнице, Кличковић је у том периоду био предсједник ратног Предсједништва и командант Кризног штаба Српске општине Босанска Крупа, Дрљача предсједник вијећа Привременог војног суда у Јасеници и Комисије за размјене заробљеника, а Остојић командант 11. крупске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

 

Извор: срна