"ПСИ РАТА" У ТУЖИЛАЧКИМ ТОГАМА

simic

БAЊAЛУКA, 21. ЈАНУАРА (СРНА) - Бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић рекао је да већина међународних судија и тужилаца који су радили и раде у Суду и Тужилаштву БиХ у својим земљама никада нису представљали кадар који би био за поштовање, што се види и из њихових биографија, а домаћи адвокати који су радили са њима жаргонски су их називали "псима рата".
        
        Симић је истакао да у Тужилаштву БиХ није срео ниједног међународног тужиоца који га је импресионирао на било који начин, као и да су они показивали да им недостаје основно знање, рефлекс и искуство да би били добри тужиоци.
        
        "То се показивало на њиховим истрагама и по њиховим оптужницама. Иза највећег броја афера које су потресале правосуђе у БиХ, а то су истраге против Мирка Шаровића, Драгана Човића, `Српских шума` и других стајали су страни тужиоци. Услиједила су погрешна оптужења и ослобађања која су правосуђу нанијела велику штету'', истакао је Симић за "Глас Српске".
        
        Након што су по политичком задатку одрадили своје прљаве послове у Тужилаштву и Суду БиХ, неки од њих су повратком у своје земље постављани на највише функције. Филипинца Џуда Романа, који је обуставио истрагу у предмету ''Добровољачка" и коме мандат истиче 8. фебруара, по повратку у земљу чека највиша функција у кабинету предсједника Филипина.
        
        Коментаришући наредбу Тужилаштва БиХ о обустављању истраге у предмету ''Добровољачка", Симић каже да је један од осумњичених, оснивач Патриотске лиге и један од команданата који је наредио масакр над војницима ЈНA Заим Бацковић у изјави датој послије обустављања истраге признао да је у Добровољачкој улици почињен злочин.
        
        ''Он је тиме признао своју одговорност и других лица која су била на линији командовања. Командна одговорност се конструише након што се испостави да командант свој посао није обавио како треба, а не на основу тога што је наредио да се изврши злочин, што је, опет, директна одговорност њега као извршиоца'', истакао је Симић.

 

Извор: срна