"Против заборава" код Јосиповића

Josipovic_protiv zaborava

 Реално осигуравање средстава за хладни погон и примање једног запосленика, прикупљање података о несталима и погинулима, при чему треба укључити у рад Удружење, као и друга регистрирана у Хрватској и регији, формирање комисије за обиљежавање мјеста страдања цивилних жртава рата, само су неки од захтјева удружења "Против заборава" изречених пред предсједником Јосиповићем.

Делегација Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих, насилно одведених и инвалидних особа "Против заборава" разговарала је с предсједником Ивом Јосиповићем и пуковником Иваном Грујићем, помоћником министра бранитеља и шефом Управе за заточене и нестале. У име делегације, предсједница Марица Шеатовић упознала је предсједника Јосиповића с најважнијим проблемима и захтјевима.

- Основани смо 2010. у циљу успостављања бољих односа с представницима државних власти, али немамо средстава за рад нити смо довољно кадровски јаки да бисмо се носили с постављеним циљевима - рекла је Марица Шеатовић.

Осим што траже да се именује особа за везу из редова српске заједнице која ће у име министарства и Управе координирати рад с легитимним представницима Срба и удружењем, траже и једнак третман као остала удружења која се баве истом проблематиком. Реално би било осигурати средства за хладни погон и примања једног запосленог.

Сматрају да треба наставити сурадњу на прикупљању података о несталима и погинулима, при томе укључити у рад Удружење, као и друга регистрирана у Хрватској и регији. Такођер траже формирање комисије за обиљежавање мјеста страдања цивилних жртава рата. Она би требала бити састављена од представника министарства и представника удружења породица страдалих.

- Тражимо да Хрватска, сходно преузетим обвезама пред међународном заједницом, настави ефикасно проналажење и процесуирање починилаца ратних злочина против цивилног становништва, као и што брже успостављање система правичног обештећења члановима породица цивилних жртава српске народности. Ту мислимо на измјене одговарајућих закона, али и отпис дуговања трошкова судских поступака особама које су тужиле Хрватску, при чему су тужбе одбијене - рекла је Марица Шеатовић.

Пуковник Грујић је обавијестио делегацију да се у министарству оснива Савјет невладиних удруга који се бави питањем несталих особа без обзира на националност.
Предсједник Јосиповић истакнуо је како сви ратни злочини требају бити процесуирани и како потрага за особама несталима у рату неће престати све док и задња особа на том попису не буде пронађена, односно идентифицирана.

АУТОР: Ненад Јовановић

 

Извор: SNV