ПРЕСУДА КНИНСКОГ СУДА - ИСТОРИЈСКИ ФАЛСИФИКАТ

Alen Budaj

ЗАГРЕБ, 10. ЈАНУАРА /СРНА/ - Јеврејска организација Маргелов институт из Загреба, која се бори против антисемитизма и расизма, одбацује у потпуности пресуду Прекршајног суда у Книну и сматра се дубоко оштећеном када се усташка иконографија умотана у сувенире, те званични усташки поздрав "За дом спремни", према одлуци тог суда, проглашава старим "повијесним" хрватским поздравом.

"Такво образложење суда, којим је предсједавала судија Катарина Першен, историјски је фалсификат и неистина којом се дубоко вријеђају осјећаји грађана Републике Хрватске и супротна је уставним антифашистичким вриједностима, те је самим тим неважећа, јер је противна Уставу Хрватске, који се јасно одриче усташке НДХ", изјавио је Срни Ален Будај, директор Маргеловог института.

Будај каже да би судија Катарина Першен, која је положила заклетву да ће поштовати Устав и законе Хрватске, требало и да их брани, а не да их крши и омаловажава на овакав начин.

"Поздрав `За дом спреман` у свом изворном облику, који је и основ полицијске пријаве Полицијске управе Шибенско-книнске Прекршајном суду у Книну, оригиналан је усташки поздрав којим су завршавали текстови расних закона и депортационе листе за концентрационе логоре Павелићеве НДХ", подсјећа Будај.

Према његовим ријечима, доводити званични усташки поздрав у конотацију са "историјским хрватским поздравом или оперским дјелима" срамотан је начин релативизације усташких злочина који су почињени под тим поздравом.

"То је одраз историјског ревизионизма у друштву које је узело маха и у судским одлукама, те се тако извршава `црни` удар државних званичника - оних правосудних - на антифашистичке темеље хрватског Устава", констатује Будај.

Он истиче да Маргелов институт изражава незадовољство и изостанком реаговања представника јеврејске националне мањине града Загреба и судије Високог прекршајног суда Сање Зоричић-Табаковић, уједно потпредсједнице Јеврејске општине Загреб, као и изостанак реаговања загребачке Јеврејске општине, Координације јеврејских општина Републике Хрватске, осталих јеврејских општина и удружења у Хрватској, те Јеврејске заједнице "Бетх Исраел" из Загреба.

"Подржавамо протестно реаговање Центра Симон Визентал поводом служење мисе Анти Павелићу, али изражавамо своје дубоко чуђење изостанком реаговања Јеврејске општине Загреб, Координације јеврејских општина Републике Хрватске и представника Јеврејске националне мањине за град Загреб, установа које се налазе у истој улици у непосредној близини базилике Пресветог срца Исусовог у Палмотићевој, римокатоличке цркве гдје је служена миса усташком поглавнику", рекао је Будај.

Он сматра да изостанак реаговања Јеврејске заједнице у Хрватској зачуђује тим више јер је реаговао Центар Симон Визентал, који је страна установа, док потомци домаћих Јевреја, који су директно страдавали од усташког режима, колективно ћуте.

"А шта је са ромском заједницом, која такође ћути?", пита Будај.

Он наводи да је чињеница да су хрватске судије слијепе "и поред здравих очију", што доказује и свјеже насликан повећи усташки грб на застави који се налази у непосредној близини Општинског грађанског суда у Загребу, у Авенији града Вуковара, који очито не смета ником, јер је "конотацијски повезан са Вуковаром 1991. године, па пролази као такав неопажен".

"Застава какву има Република Хрватска постоји већ 20 година, а застава истакнута поред суда је дериват заставе НДХ из 1941. године. О свим тим инцидентима Маргелов инститит извјестиће Министарство унутрашњих послова и Министарство правосуђа Републике Хрватске", најављује Будај.

Он сматра да би одлуку судије Катарине Першен требало да поништи Уставни суд Републике Хрватске, јер је то цивилизацијска срамота пред референдум 22. јануара о приступању Хрватске Европској унији.
       
Суд за прекршаје у Книну одбацио је као "неосновану" пријаву полиције због ношења и продаје сувенира са натписом "За дом спремни".

Полиција је прекршајну пријаву поднијела против Јакова Марковића, који је у Чавоглавама продавао сувенире са натписом "За дом спремни". Прекршајни судија у Книну је, међутим, утврдио да он тиме није прекршио закон.
       
У образложењу пресуде наводи се да је поздрав "За дом спремни" познат кроз "хрватску историју још од времена Шубића и Зринског и да није никакво усташко обиљежје".

 

 

Извор: срна