ПРЕИСПИТАТИ РАТНЕ ПОТЈЕРНИЦЕ

vukcevic.jpg

БЕОГРАД, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да ће бити преиспитане све ратне потјернице, јер се ствара утисак да су у питању политички поступци.

Вукчевић је рекао да реликт ратова деведесетих јесу процеси у одсуству, против непознатих лица, мотивисани политичким приликама у том тренутку.

"Мислим да има превише лица на тим потјерницама и када дође време помирења, мораћемо заједно да преиспитамо све ове ратне потернице. Оне дискредитују нашу земљу и стварају утисак да се овде воде политички поступци", рекао је Вукчевић за лист "Данас".

Говорећи о истрази о трговини људским органима, он је навео да је то самостална истрага српског тужилаштва, а да је "неколико радњи" обављено уз помоћ других тужилаштава.

"Постоји сарадња са руским и украјинским тужилаштвом, путем међународне правне помоћи. Дошли смо до веома занимљивих детаља и ако то упоредимо са другим истрагама које се одвијају верујемо да ће наша сазнања довести до починилаца ових гнусних злочина", рекао је он.

Вукчевић је истакао да са Еулексом, у вези са трговином органима, постоји коректна сарадња.

"Посебан истражни тим Клинта Виљемсона се формира и ми очекујемо да ће и они имати конкретне резултате у истрази. До сада сам се два пута са њим срео", рекао је Вукчевић.

Он је рекао да тренутно постоји више тужилачких истрага, а да је сљедећи велики предмет стријељање у затвору Дубрава, на Косову и Метохији.

На питање како иде та истрага гдје се као један од осумњичених помиње и бивши министар правде Драгољуб Јанковић, Вукчевић је одговорио да неће да најављује "кога ће и за шта окривити".

Говорећи о истрагама против Хашима Тачија и Агима Чекуа за ратне злочине над Србима 1998. и 1999. године, Вукчевиће је рекао да су те истраге у прекиду, али су предмети у оно вријеме били веома лоше урађени.

"Било је битних повреда поступака и посебно за Чекуа је она на климавим ногама. То не значи да они нису одговорни за многе злочине, већ да се истрага није смела водити пред камерама, без адвоката и слично", рекао је Вукчевић.

 

Извор: срна