ПОЗИВ СРПСКИМ ПОСЛАНИЦИМА НА ЈЕДИНСТВО У СЛУЧАЈУ "ЏАФЕРОВИЋ"

Представници српских удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата
Представници српских удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата

Удружења из Републике Српске проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата упутиће данас посланицима из Српске у парламенту БиХ допис за консултативни састанак на којем ће их позвати да јединствено наступе у вези са захтјевом за опозив Шефика Џаферовића са мјеста предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић рекао је да је јединствен наступ српских посланика предуслов за даљу њихову кохезију у Сарајеву. 

"Џаферовић мора бити смијењен јер многа наша браћа, официри, полицијски и политички функционери леже дугогодишње робије под оптужницама да су знали, а нису спријечили злочин. Истовремено, Џаферовић је са мјеста начелника Центра служби безбједности у Зеници знао за одсјецање српских глава, за присуство муџахедина, за разна мучења, за спаљивања у зеничкој жељезари, а ништа није предузео да се то не догоди", истакао је Вукотић. 

Он је закључио да "такав човјек" не може представљати највеће законодавно тијело БиХ, нити може представљати Србе. 

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да је процесуирање Џаферовића неопходно да би се сазнало и гдје су тијела 52 особе из Гостовића које су муџахедини масакрирали. 

"Та гробница је измјештена, а 2007. године смо пронашли само 12 тијела код Каменице близу Завидовића", рекао је Митровић на конференцији за новинаре у Бањалуци. 

Он је додао да сви докази показују да је Џаферовић био свједок тога, те да има бар командну одговорност. 

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић нагласила је да папир који поједини српски посланици чекају као доказ да је Џаферовић оптужен треба да да Тужилаштво БиХ, али да се тај папир може чекати још пет мандата. 

Она је напоменула да су докази против Џаферовића били добро сакривени, те да их нису дали Срби већ Бошњаци. 

Рајилићева је нагласила да се многе ствари раде на штету српског народа, односно да су злочини над Бошњацима и Хрватима благовремено процесуирани, док се процеси над злочинима над Србима увијек стопирају, оцјењујући "да су Суд и Тужилаштво БиХ већ 20 година инструмент политике СДА". 

Предсједник Удружења логораша Републике Српске Бранислав Дукић подсјетио је да је сва документација у вези Џаферовића, (команданта Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиба) Махмуљина и осталих 2004. године предата бившем главном тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте, те да је из трибунала под ознаком "А" враћена у Суд и Тужилаштво БиХ. 

"Исту документацију 2009. године однијели смо у тужилаштво Србије", додао је Дукић и најавио да ће 18. априла Бањалуку посјетити главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц којем ће предати 20 документарних филмова, међу којима и филм "Љуби брата свог" у којем Џаферовић и остали наредбодавци, заједно са Алијом Изетбеговићем, врше смотру више од 12.000 муџахедина који су тада одсијецали главе српским заробљеницима. 

Састанак са српским посланицима требало би да буде одржан сутра у Источном Сарајеву у 16.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ЏАФЕРОВИЋ НЕ МОЖЕ ВОДИТИ ... - Jadovno 1941.

ИСТРАЈАТИ У ЗАХТЈЕВУ ЗА СМЈЕНУ ЏАФЕРОВИЋА - Jadovno ...

ЈОВИЋ: ПУНО ЈЕДИНСТВО ЗА СМЈЕНУ ЏАФЕРОВИЋА ...

ЗАХТИЈЕВАТИ СУСПЕНЗИЈУ ШЕФИКА ЏАФЕРОВИЋА - Jadovno ...