ПОРОДИЦЕ ЖРТАВА НЕЗАДОВОЉНЕ СПОРОШЋУ ПРОНАЛАСКА НАЈМИЛИЈИХ

У Скупштини града Београда обиљежен Међународни дан несталих

У Скупштини града Београда обиљежен Међународни дан несталих

Породице несталих српских жртава обиљежиле су данас у Скупштини града Београда Међународни дан несталих пригодним скупом, са којег су поручили да су незадовољни спорошћу процеса проналаска и идентификације њихових најмилијих и да од Србије очекују да уради више на том питању.

Предсједник Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач рекао је новинарима да се, према подацима МКЦК, укупно у региону тражи 10.387 несталих, од чега је српских жртава више од 3.600.

"На подручју Хрватске има око 1.890 несталих Срба, а удружења породица жртава су јако незадовољна нарочито са ексхумацијама познатих гробних места у Хрватској. Идентификације иду споро" рекао је Пјевач.

Он је навео да 20 година након рата није ексхумирано 222 лица, за које се зна да су српске жртве, а што може да се уради сутра, само да се хоће.

Што се тиче српских жртава на Косову и Метохији, Пјевач наводи да има око 520 несталих и да се ту ништа не дешава, јер нема ни ексхумација, нити идентификација, а и удружења из Републике Српске истичу да постоји неселективност у идентификацији.

"На данашњи дан желимо да кажемо да држава Србија не чини довољно да би проблем несталих српских жртава био решен", истакао је Пјевач.

Према његовим ријечима, у Хрватској и на Косову српске жртве сматрају жртвама "другог реда". "Намеће се колективна кривица за ратове српском народу, па се сматра да су српске жртве заслужиле то што су добиле", додао је Пјевач.

Предсједник Удружења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Верица Томановић рекла је да је веома тешко што мора да констатује да већ 16 година породице српских жртава са Косова безуспјешно покушавају да пронађу своје најмилије.

"Процес проналажења је далеко спорији, него што је био. Заједно са Албанцима трагамо за више од 1.400 људи, а на нашем списку је 525 Срба који још нису пронађени", рекла је она, наводећи да је велико питања када ће Специјални суд за злочине ОВК почети са радом, али да породице жртава желе да што прије дођу до истине и правде.

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац истакао је да се на "Веритасовом" списку тренутно налази 1.874 несталих Срба у Хрватској, међу којима је чак 70 одсто цивила и 27 одсто жена и да је суштина проблема како натјерати Хрвате да раде на томе брже и ефикасније јер ће овим темпом проналажења проблем несталих трајати десетинама година, ако икад и буде ријешен.

"Постоји око 360 регистрованих гробних мјеста и онда се често питамо, а питамо и Хрвате и међународну заједницу - зашто се бар та регистрована гробна мјеста не ексхумирају", навео је Штрбац.

Он је истакао да са стране стижу службени одговори да немају довољно капацитета, али да он сматра да није у томе суштима овог проблема, него у нечему другом.

"Они кажу - ми тражимо 800 Хрвата, ако вама дамо све што имамо, идентификујемо неидентификоване, ексхумирамо позната гробна мјеста, ми вас више немамо чим уцјењивати, гдје су наши", додао је он.

Штрбац је навео да су у Хрватској убијеђени да Србија крије некакве податке о несталим Хрватима, што није тачно, јер је Србија отворила све евиденције и ексхумирала сва позната гробна мјеста по Србији, углавном уз ријеке Саву, Дунав, Дрину.

"Мислим да ту треба тражити и помоћ међународне заједнице, између осталог и ЕУ, чији је Хрватска члан, мада не вјерујем да их баш могу натјерати", навео је Штрбац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
(Не)усаглашени пописи несталих - Jadovno 1941.
нестали морају бити пронађени, идентификовани и опојани
обиљежен дан несталих срба сарајевско-романијске регије
НЕСТАЛИ - Jadovno 1941.