ПОРОДИЦА: ПАНИЋ НИЈЕ КРИВ, ТО ЗНАЈУ И СВЈЕДОЦИ ОПТУЖБЕ

Šuput-Panić
Foto Silvano Ježina

KОРЕНИЦА, 13. ЈУНА (СРНА) - Српска повратница у Кореницу Миланка Панић, супруга Милана Панића кога је Жупанијски суд у Ријеци  другостепено осудио за ратни злочин према заробљеницима у затвору у овом мјесту, рекла је данас Срни да њен супруг није крив, јер у то вријеме није био тамо, што знају и свједоци оптужбе.
Миланка је рекла да је њој још на првом суђењу у Госпићу један од свједока оптужбе Миле Лукач пришао и рекао да се зна да Панић није крив, и да ће добро проћи ако буде хтио да сарађује.
„То је рекао усред суда у Госпићу, у присуству Панићевог бившег адвоката Душана Вишњића из Огулина. Ја сам тражила Вишњића да о томе посвједочи, али он није хтио“, рекла је Миланка, која каже да су исти свједоци на три суђења њеном супругу давали различите изјаве.
Она је рекла да је њен супруг шест година био оптужен за ратне злочине над ратним заробљеницима, а на крају је промијењена оптужница да су то цивили.
Миланка каже да се мјештани њиховог села плаше и неће да свједоче на суђењу о томе гдје је њен супруг  био у вријеме кривичног дјела, додавши да у Хрватској неће да прихвате документ из Србије са свједочењем човјека да Панић није био у Кореници у то вријеме.
Миланка је истакла да је Панић имао документ из Србије да се против њега у Хрватској не води никакав поступак, па се вратио у своје село 2002. године, да би након пет година био ухапшен. Отишао је на посао и није се вратио кући 22 мјесеца, каже супруга.
„Док је био у затвору било је и малтретирања, био је пресретан, било је свашта, не волим се ни присјећати. Не можеш доказати да није крив, а они сви мисле да је крив“, рекла је Миланка, чија породица живи у Михаљевцу у тешким условима, четворо дјесе школују, а нико није запослен.
Миланка је истакла да се од хапшења њеног супруга нико више није вратио у село Михаљевац код Коренице. Сада тамо живи око 30 повратника, углавном старијих људи.
Бивши припадници 13. гараве бригаде  Жељко Шупут (40) и Милан Панић (45) јуче   су на ријечком Жупанијском суду поновно осуђени због ратног злочина према заробљеницима у затвору у Кореници, и то Шупут на четири године, а Панић на три и по године затвора.

Овиме је потврђена пресуда којом су обојица на исте казне осуђени 2008. године, али је Врховни суд закључио да пресуда није утемељена на ваљаним доказима, па је наложено понављање поступка. Поновљени процес почео је прошле године, а за разлику од првостепене пресуде, суд је закључио да су у питању били цивилни, а не ратни заробљеници.

 

 

Извор: срна

 

 

Везане вијести:


http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Potvrdena-presuda-bivsim-marticevcima-Suputu-cetiri-a-Panicu-tri-i-pol-godine-zatvora


http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Zeljko-Suput-i-Milan-Panic-izjavili-da-se-ne-osjecaju-krivima?articlesrclink=related