Помен ваздухопловцима Војске Републике Српске

avijacija_srpske

На бањалучком аеродрому Маховљани je подовом 20. годишњице формирања Ваздухопловства и противваздушне одбране /ВиПВО/ Војске Републике Српске, служен парастос, положени вијенци и запаљене свијеће на Спомен обиљежју погинулим припадницима ВиПВО.

Вијенце су, након интонације химне Републике Српске "Моја Република" и служења парастоса, положили изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Антон Касиповић и Станислав Чађо, представници Борачке организације, делегације породица погинулих и пензионисаних припадника ВиПВО, те припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Министар унутрашњих послова Станислав Чађо истакао је том приликом да на просторима данашње Српске живот никада није био лак, али је њено становништво управо издвајала љубав према отаџбини, родној груди и спремност на сваку врсту жртве.

"Они пред чијим спомен обиљежјима данас стојимо то својим примјером најбоље говоре, а наша обавеза јесте да видимо да ли смо ми учинили све оно што смо могли. Институције и владе Српске учиниле су колико су могле у различитм временима и датим околностима, а да ли је то било довољно - историја ће показати", нагласио је Чађо.

Према његовим ријечима, чињеница да се данас обиљежава 20. годишњица од формирања Ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Српске говори о томе са колико жара је у временима када је било најтеже стварано оно што је данас реалност.

"Ни на коме није већа одговорност него на нама да традицију сачувамно и подигнемо на виши ниво, да историју сачувамо од заборава и да покољењима покажемо да су постојали они који су и у најтежим временима знали шта и на који начин треба чинити", поручио је Чађо.

Командант Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Српске генерал-потпуковник Милан Торбица истакао је да су припадници Ваздукопловства и противваздушне одбране дали ограман допринос у одбрани Републике.

Он је подсјетио да је животе изгубило 35 припадника Ваздухопловства у противпјешадијским борбама, а 26 у борбама противваздушне одбране.

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Рајко Кнежевић рекао је да сви пријатељи и непријатељи знају који је значај Ваздухопловства и какав су допринос дали пилоти и противваздушна одбрана у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је поручио да се не смије заборавити шта се дешавало у протеклом рату, те да нова покољења о њему требају знати барем колико знају о Другом свјетском рату.

 

Извор: frontal