ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ КОД СПОМЕН-КОМПЛЕКСА У БИСТРИЦИ

Полагање вијенаца код спомен-комплекса у Бистрици код Градишке

Полагање вијенаца код спомен-комплекса у Бистрици код Градишке

Код спомен-комплекса у Мјесној заједници Бистрица данас је служен парастос и положени су вијенци у знак сјећања на 10 бораца из овог краја погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, као и на око 3.000 бораца и цивила са овог подручја погинулих у Другом свјетском рату.

Након богослужења у цркви Успења Пресвете Богородице, уз присуство мјештана, вијенце су положили начелник општине Градишка Зоран Латиновић, те представници Борачке организације општине Градишка и СУБНОР-а Градишка.

Латиновић је рекао да су кроз историју на овим просторима Срби животима плаћали цијену слободе, што доказују и имена уклесана на спомен-обиљежјима широм ове општине.

Он је истакао да је општина ове године из буџета издвојила средстава за одржавање и реконструкцију спомен-комплекса у Бистрици и другим мјестима.

Латиновић је рекао да је обавеза друштва и власти да се одужи борцима за жртву коју су дали, како би данас у Републици Српској слободно живјели и радили.

Он је напоменуо да је почетком године освештано новоизграђено централно спомен-обиљежје борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у Градишци.

Према његовим ријечима, у октобру су додијељени кључеви 21 стана за породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде, а успјешно се релизује и општински програм борачко-инвалидске заштите.

Потпредсједник Општинског одбора СУБНОР-а Градишка Гојко Шербула истакао је да су Бистрица и Гашница и околна села близу ријеке Саве у Другом свјетском рату била на удару усташких гарнизона и да је од 3.000 жртава било око 1.500 дјеце, узраста до 15 година, те око 300 бораца који су учествовали на ратиштима широм бивше Југославије.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Парастос за погинуле борце и жртве фашизма из церовљана

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА - Jadovno 1941.

У НОВОМ ПАРКУ САХРАЊЕНО ВИШЕ ОД 700 РОМА? - Jadovno ...