ПОКУШАЈЕМ РЕВИЗИЈЕ НАСТОЈИ СЕ СПРИЈЕЧИТИ ОЗБИЉНА ИСТРАГА

goran_petronijevic

БИЈЕЉИНА, (СРНА) - Покушајем ревизије и признањем да је живо 500 људи који су у сребреничком случају приказани као убијени или стријељани настоји се омекшати и спријечити озбиљна истрага која је у току и која ће дати резултат на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, рекао је Срни београдски адвокат Горан Петронијевић.

Петронијевић сматра да је јако чудно да се управо сада, са наводима да се одређен број ампутираних дијелова тијела налази у посједу форензичких институција Српске, појављује члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић, кога многи помињу као човјека који се бавио или чак руководио оваквим манипулацијама.

"Веома је чудно да се господин Машовић појављује послије толико година и толико лажи на основу којих је велики број људи пред Хашким трибуналом, а и пред сарајевским трибуналчићем осуђен на дугогодишње казне затвора, као и да се сада врши ревизија таквих поступака, односно чињеница које су ушле у ту судску процедуру", рекао је Петронијевић, који је члан тима одбране Радована Караџића.

Према његовим ријечима, чињеница је да је муслиманска страна у више наврата покушавала да омекшавањем претходних чињеница за које су заслужни што су ушле у судске пресуде као судски пресуђене - да буду ревидиране тако што ће се сада умањити број страдалих и појавити један број оних који су живи, а који се воде као нестали или убијени у сребреничком случају.

"Реч је о феномену који је у кривичном праву јако распрострањен, а то је да када озбиљан криминалац хоће да прикрије озбиљно кривично дело он признаје оно мање да би тако скренуо пажњу са себе у односу на главно кривично дело", нагласио је Петронијевић.

Према његовим ријечима, чињеница је и да је огроман диспаритет између броја ДНК случајева за које друга страна тврди да их има и онога што стварно има.

"Све то ће бити раскринкано и доведено у једну раван која ће у крајњем случају показати све врсте манипулација којима се друга страна бавила да би од себе направила жртву а од српског народа криминалца, односно злочинца. Нема ниједне лажи која неће бити разоткривена, а тако ће бити и у овом случају", оцијенио је Петронијевић.

Он је рекао да остаје да се види да ли Амор Машовић сада покушава да признањем мањег зла прикрије оно веће или нешто друго, али да ће све ове чињенице и манипулације сасвим другачије изгледати након суђења Радовану Караџићу у односу на почетак овог суђења.

Машовић је рекао јуче да се у три спомен-костурнице у Републици Српској налазе и "остаци људи који живи ходају". ''У неким од тих сандука и врећа налазе се ампутати ексхумирани на гробљу Лав сахрањени у ратном периоду. Послије ампутације дијелова тијела рањеника који су оперисани и они су одложени у гробље Лав. Међу њима су и бебе које су сахрањене у том гробљу и ексхумиране, а знамо за најмање двије'', рекао је Машовић.

 

 



Извор: срна