ПОКАЗИВАО МАЈЦИ СЛИКЕ ЊЕНЕ МРТВЕ КЋЕРКЕ

Вјера Солар

ОСИЈЕК,/СРНА/ - Вјера Солар, мајка Љубице Солар коју је 1991. године убио хрватски полицајац, посвједочила је на јучерашњем суђењу за ратни злочин над српским цивилима у Сиску да је тадашњи замјеник начелника полицијске управе Владимир Миланковић показивао фотографије њене мртве кћерке, али ништа није рекао о убиству. 

Миланковићу, који је и бивши шеф Специјалне полиције у Сиску, и командиру полицијске јединице "Вукови" Драги Бошњаку суди се пред Жупанијским судом у Осијеку због хапшења и убиства српских цивила 1991. и 1992. године. 

"Био је бахат. Они су тада ведрили и облачили. Донио ми је слике моје мртве кћери, а ја сам била психички дотучена да их нисам могла ни погледати. По његовом понашању видјела сам да ужива у томе", описала је Вјера Солар сусрет са Миланковићем 1995., када су посљедњи пут разговарали.

Она је додала како јој он никада није рекао да зна која је особа осумњичена за убиство њене Љубице.

Прву директну инФормацију о потенцијалном убици кћерке добила је неколико година послије, када је назвао Иван Божурић из госпићког затвора гдје је служио казну. 

"Рекао ми да је био тамо када се то догодило и да је Љубицу убио Силвио Бенчина, те да му је то била прва рецка на његовом смртоносном оружју, а да су након тога ишли славити у једну гостионицу", испричала је Вјера Солар.

О свему томе, како је навела, обавијестила је полицију и Државно тужилаштво, али је, истиче, Божурић одустао од свједочења када се та прича појавила у новинама, јер је добијао пријетње из удружења ратних ветерана.

"Убиство моје кћерке спасило је бројну дјецу и младе људе у Сиску. Када су људи видјели шта се догађа и да се не преза ни од убијања младих и недужних, бројни родитељи из страха послали дјецу на сигурно", рекла је Вјера Солар у свом исказу, пренијели су хрватски медији.

Према оптужници, Љубица Солар је случајна жртва, а мета је био њен младић Душко Маловић, бивши официр ЈНА за кога Хрвати тврде да је сарађивао с контраобавјештајном службом ЈНА. 

Вјера Солар је својевремено, због клевета у "Недјељној Далмацији" покренула спор против Миланковића. Будући да је изгубила спор морала је платити држави 15.000 куна /око 2.000 евра/ судских трошкова, а Миланковићу као бившем полицајцу држава плаћа суђење. 

Миланковић је као руководилац одбране осуђен за хапшења и убиства 24 српска цивила, а Бошњак за осам. С њима је средином јуна 2011. године ухапшен и Ђуро Бордарац, Миланковићев претпостављени, али је умро након три седмице у осјечком затвору, док су они до данас у притвору.

 

 

Извор: срна