ПОДИГНУТЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗБОГ УБИСТВА СРБА НА ПОДРУЧЈУ ЛИВНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три некадашња припадника Хрватског вијећа одбране (ХВО) због злочина против човјечности над жртвама српске националности на подручју Ливна.

Оптужница је подигнута против Зденка Андабака, Муамира Јашаревића и Сеада Велагића. 

Они се терете да су, у оквиру широког и систематичног напада ХВО и Војне полиције ХВО од априла 1992. до јула 1993. године на подручју Ливна, у својству команданта и припадника Војне полиције противзаконито лишавали слободе цивилно становништво српске националности, држали их у затворене у нечовјечним условима, мучили цивилно становништво, те убили 16 српских цивила. 

Злочини за које се терете осумњичени почињени су над више од 300 жртава српске националности са подручја Ливна, које су биле затворене у школи "Иван Горан Ковачић" у Ливну и држане под контролом Војне полиције ХВО. 

"Овај објекат је имао сва обиљежја логора, у којем су затвореници, међу којима мушкарци и мањи број жена, вишеструко злостављани, мучени, премлаћивани. Усљед злостављања су подлегле три жртве, док је 13 затворених цивила одведено из логора и убијено, а њихова тијела су пронађена запаљена на локалитетима око Ливна", наводи се у оптужници. 

Оптужени се терете да су, као припадници Војне полиције, лично учествовали и помагали у мучењима и злостављању жртава, те наношењу тешких тјелесних повреда жртвама, као и ускраћивању хране и основних услова за живот. 

Као посљедица почињених злочина, велики број грађана српске националности је протјеран или отишао са подручја Ливна и никада се нису вратили у пријератне домове. 

Тужилаштво БиХ уз оптужницу предлаже испитивање више од 80 свједока, међу којима и велики број жртава, те прилаже више од 120 доказних материјала. 

Оптужница ће бити прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

због злочина над србима ухапшени јашаревић и велагић

ЗАТРАЖЕНО ПРОДУЖЕЊЕ ПРИТВОРА ... - Jadovno 1941.

U LIVNU ŠESNAEST GODINA KASNIJE - Jadovno 1941.