ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ АЛБИНИ ТЕРЗИЋ ЗА ЗЛОЧИНЕ У ОЏАКУ

Albina-Terzic.jpg

САРАЈЕВО, 4. ОКТОБРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ најавило је да ће затражити да Суд БиХ бившу припадницу ХВО-а Албину Терзић прогласи кривом и казни за тешко кршење људских права, чиме би донекле била пружена моралну сатисфакцију српским жртвама које су преживјеле њену тортуру у логорима у Оџаку 1992. године.

Тужилаштво БиХ терети Терзићеву за ратни злочин против цивилног српског становништва почињен од маја до јула 1992. године у просторијама основне школе и творнице "Стролит" у Оџаку, гдје су били незаконито затворени.

Тужилац Божидарка Додик у уводним ријечима на данашњем рочишту рекла је да ће доказати да је оптужена, као припадница ХВО-а, којем је добровољно приступила 17. априла 1992. године, свјесно учествовала у нечовјечном поступању према цивилима српске националности.

"Свједоци ће описати како их је третирала и које посљедице тортуре и данас трпе. Говориће о томе како их је тукла палицом, шамарала, шутала ногама `да не би прљала руке`, хушкала псе на њих, тјерала да сатима стоје и пјевају док не би почели падати у несвијест. Заштићени свједок ће говорити о симулираној логорској свадби, у чијој организацији је учествовала оптужена, током које су њени актери били извргнути крајњем понижењу, руглу и подсмијеху", рекла је Додикова.

Она је истакла да је Терзићева, са другим припадницима ХВО-а, тјерала једног затвореника на сексуални однос са душевно обољелом затвореницом, који посљедице овог чина осјећа и данас.

"Овај заштићени свједок описаће сва понижења која је том приликом доживио, док обољела дјевојка неће моћи да свједочи због лошег здравственог стања, о чему ће говорити вјештаци", казала је Додикова.

Адвокат Томислав Љубић истакао је да ће одбрана прибавити доказе да Терзићева најмање трећину времена у периоду за који је оптужен, није била на подручју Оџака и да није починила злочине за које се терети.

Љубић је рекао да ће доказати да су у основној школи и "Стролиту" били затворени припадници ЈНА који су напали Оџак, а који су касније размијењени, а не цивилно становништво.

"То није било противзаконито затварање, а припадници ЈНА тамо су били затворени до коначне одлуке шта с њима учинити. Они су на крају размијењени. Током судског процеса, одбрана ће анулирати све тврдње Тужилаштва", рекао је Љубић.

Наставак суђења држављанки БиХ и Хрватске Албини Терзић биће одржан 18. октобра када ће, према најави тужиоца, о злочинима у Оџаку говориће заштићени свједок АБ 2 и Михајло Курешевић.

 


Извор: срна