ПЕЧАТ: Двадесет година од злочина над Србима у Чајничу

Навршено је двадесет година од када су снаге тзв. АРБиХ убиле 24 цивила српске националности у чајничким селима Поникве и Шапићи.

 

 

Напад је изведен с леђа, с територије Црне Горе. Међу убијеним је и четрнаестогодишњи, Жељко Машић.

Рањена је и заробљена седмогодишња Ивана Машић која је са мајком одведена у логор у Горажде.

„Мама је међу злочинцима препознала комшије Бунгуре, Муслимане из Буковице“ рекла је Ивана Машић.

Жртве и породице жртава безуспјешно покушавају, својим свједочењима, да пробуде правосудне институције у БиХ и Црној Гори.

Годинама је истрагу о овом злочину водило Окружно тужилаштво у Требињу.

По налогу Суда БиХ предмет ће преузети Тужилаштво БиХ. Врховно државно тужилаштво Црне Горе о злочину у коме су учествовали њени држављани- Муслимани из села Буковица, упорно ћути.

Незванично сазнајемо да се у овој правосудној институцији уопште и не води истрага у овом случају.

„Свка година је све тежа. Ако Бог да и буде правде, свака суза стићи ће онога ко је ово учинио. Иако је прошло 20 година никад ране нису зарасле и неће док правда не буде задовољена„ рекла је вечерас за Печат Жељкова мајка Дана Машић.

У зору 14. фебруара 1993. године, с територије Црне Горе из правца села Буковица припадници тзв. Армије БиХ напали су незаштићена села Трпиње и Шапићи у општини Чајниче. С леђа, одакле су Срби, мјештани чајничких села најмање очекивали.

Муслимански војници претходно су прошли кроз слабо повезане положаје Војске РС и прешли на територију Црне Горе, гдје су их дочекали муслимани из Буковице. Многи од њих и сами су тог дана обукли су униформу тзв Армије БиХ. Исказ заробљених војника тзв. Армије БиХ потврђује помоћ и учешће муслимана из Буковице, Црне Горе у нападу на Чајниче.

И транскрипти разговора, које је у књизи“ Државна тајна" објавио Семир Халиловић, син ратног команданта тзв. Армије БиХ, Сефера Халиловића, јасно доказују да су у покољу српског цивилног становништва у чајничким селима, учествовали црногорски држављани муслиманске националности из Пљеваља.

У документима које је објавио Халиловић, прецизно је наведена наредба како треба извести напад у Чајничу, преко Црне Горе, ко су били сарадници из пљеваљске Буковице и како је уз њихову помоћ избјегнут сусрет са граничарима Војске Југославије.

И, поред свих доказа, правда још није задовољена, злочинци чија су имена позната и даље су слободни шетају.

За ратни злочин над српским цивилима у Чајничу осумњичено је петнаест особа међу којима су и Бошњаци из Буковице.

 

ПИШЕ: Н.Миљановић-Зубац

 

Извор: РТРС