ПАРАСТОС ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ У ХРВАТСКОЈ

sveti marko

БЕОГРАД, 21. ЈУНА /СРНА/ - У цркви Светог Марка у Београду данас ће бити служен парастос поводом 20 година од страдања Срба на Миљевачком платоу у Хрватској.

Злочин се догодио 21. јуна 1992. године када су хрватске снаге мучки напале зону под заштитом УН и заробиле 40 припадника српске територијалне одбране, док су пред очима припадника УНПРОФОР-а масакрирана 23 заробљеника.

 

Ово је био први напад хрватских оружаних снага на територију Републике Српске Крајине. Злочин на Миљевачком платоу камером су снимали починиоци, а видео-касета је изнајмљивана по видео-клубовима широм Европе.

 

Упркос обиљу валидних доказа достављеним свим релевантним међународним и хрватским организацијама и институцијама за злочин на Миљевачком платоу још нико није оптужен.

 

Према свједочењу преживјелих, неки заробљеници су "вјешани о војнички појас, неки преклани, а неки ликвидирани метком у потиљак",

 

Хрватски војници су потом српске жртве бацили у крашку јаму дубоку око 10 метара изван села Дриновци, а касније су је напунили смећем, подаци су Документационо-информационог центра "Веритас".

 

Два мјесеца послије борби, у августу 1992. године, УНПРОФОР је надгледао ексхумацију тијела српских територијалаца, која су била у високом степену распадања, а поједини дијелови су недостајали. Идентификација је потрајала два мјесеца, али и поред најсавршенијих метода, 12 тијела до данас није идентификовано.

 

Након тортура у затворима "Кулине" у Шибенику, "Лора" у Сплиту и "Керестинац" у Загребу, 17 преживјелих заробљеника је размијењено у Неметину 14. августа 1992. године.

 

 

Извор: срна