ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ И ЖРТВЕ ФАШИЗМА ИЗ ЦЕРОВЉАНА

Служен парастос у Церовљанима код Градишке

Служен парастос у Церовљанима код Градишке

У Церовљанима код Градишке данас је служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје за 10 погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, те освештан новоизграђени споменик и положени вијенци за 119 бораца и цивилних жртава Другог свјетског рата из ове мјесне заједнице.

Вијенце су положили начелник општинског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Вујадин Миљић, те представници општинске и мјесне Борачке организације и СУБНОР-а Градишка.

Члан Предсједништва Општинске борачке организације Градишка Мирко Пјанић подсјетио је да је већина цивилних жртава фашистиког терора у Другом свјетском рату из Церовљана одведена у неке од усташких концентрационих логора - Јасеновац, Стару Градишку, Сисак, додајући да се за многе не зна гдје су им кости, а нека су и презимена у селу потпуно угашена.

Пјанић је додао да, гледајући на тренутно лошу материјалну ситуацију, борце одбрамбено-отаџбинског рата вријеђа када се каже "зашто сте се борили и гинули".

"Борци овог краја нису узалуд гинули у посљедњем рату. На вријеме су се организовали и тако омогућили да нико од цивила на настрада и да сви остану на својим огњиштима. Борци су хтјели да спријече страдање цивила као у Другом свјетском рату, и у томе су успјели", нагласио је Пјанић.

Помен за страдале борце и цивиле из Церовљана организовала је Борачке организација општине Градишка, уз подршку градишког СУБНОР-а и општине Градишка.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА - Jadovno 1941.

обиљежено 19 година од егзодуса срба из западне славоније

Гробнице Лијевча поља - Jadovno 1941.