ПАРАСТОС ЗА НЕВИНЕ СРПСКЕ ЖРТВЕ КОЈЕ СУ УСТАШЕ УБИЛЕ 1943. ГОДИНЕ

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/novi_grad.jpgНОВИ ГРАД /СРНА/ - На мјесном гробљу у Равницама код Новог Града јуче је служен парастос и прислужене су свијеће за 168 мјештана овог српског села које су усташе убиле 25. новембра 1943. године.

Парастос је служио православни свештеник Небојша Њежић, а потом су делегације општинске Борачке организације и Мјесног одбора СУБНОР-а положиле вијенце код спомен-обиљежја жртвама фашистичког терора и спомен-обиљежја погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник одбора СУБНОР-а Љубиша Пауковић рекао је да су 25. новембра 1943. године усташе побиле 168 цивила - жена, дјеце и стараца.

"Овај злочин починила је усташка казнена експедиција чији је крвави пир зауставио мрак. Побили су све што су нашли живо - клали су, а неке су живе запалили", испричао је Пауковић.

Пауковић каже да овај злочин треба документовати и сачувати од заборава, као и да треба причати генерацијама које долазе да знају и даље преносе истину.

Према његовим ријечима, у Другом свјетском рату страдало је 205 мјештана Равница, а у протеклом 11 бораца Војске Републике Српске и пет цивила.

Он је рекао да је Мјесни одбор СУБНОР-а покренуо иницијативу да у гробљу буде подигнута спомен-плоча за седам војника из тог краја који су се борили на Солунском фронту.

Помен за страдале мјештане села Равнице организовали су Мјесни одбор СУБНОР-а и Борачка организација општине Нови Град.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести: