Оптужница за мучење српских цивила

sud

Загреб - Жупанијско тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу за ратне злочине против српских цивила у шибенском затвору Кулине током рата.

Боршић се терети да је од маја до јула 1993. године, као управник Кулина, одговоран за примену прописа међународног права, кршио Женевску конвенцију о заштити грађанских лица у време рата.

Држао је у затвору четворо цивила, знајући да их затворски чувари свакодневно бију и малтретирају, а да није ништа предузео да то спречи. Осим тога и лично је учествовао у пребијањима и другим иживљавањима над затвореницима.

Затвореници су били свакодневно физички и психички малтретирани, док је једна жена, данас 66-годишњакиња, силована више пута и присиљавана на полни однос са једним од затворених у логору.

О мучењима затвореника у Кулинама, које су биле мање од сплитског затвора Лора, кроз који је прешло преко 1000 људи, што цивила што заробљеника из рата у БиХ, а од којих је 60 убијено или им се губи траг, релативно се мало говорило у јавности , иако се већ годинама зна за случај силоване жене, али и за мучења којима су подвргавани затвореници.

 

Извор:B92.net