ОПТУЖЕНИ ТРАЖЕ ОДБРАНУ СА СЛОБОДЕ

sud

САРАЈЕВО, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Свједоци одбране Бесима Мудеризовића и Рамиза Авдовића који су оптужени за ратни злочин над српским цивилима у сарајевском логору "Виктор Бубањ" негирали су твдрње Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ да су их оптужени контактирали како би утицали на могуће свједоке.
       
Након оваквог свједочења Сонибоја Шкиљевића и Жељка Кљајића бранилац оптуженог Авдовића Мирза Ковач затражио је да оптужени буду пуштени из притвора.

Мудеризовић и Авдовић су од краја јуна до краја новембра 1992. године, као свјесни учесници удруженог злочиначког подухвата, учествовали у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности у касарни "Виктор Бубањ". Иста оптужница терети и Илиуана-Николаеа Винтилу, који је рођен у Румунији, а био је кувар и стражар у некадашњој касарни. Винтила се брани са слободе.

Мудеризовић и Авдовић ухапшени су у октобру прошле године од када се налазе у притвору због тврдњи Тужилаштва БиХ да би могли утицати на свједоке, те да су то већ учинили према забиљешци Сипе.
       
Према забиљешци Сипе, оптужени су долазили код Шкиљевића и Кљајића како би лобирали да не говоре о њиховом учешћу у злостављању Срба у "Виктору Бубњу".

С обзиром на негирања навода из ове забиљешке, Суд БиХ је за 13. јануар позвао неколико припадника Сипе да дају своје исказе, јавља Балканска истраживачка мрежа.

Шкиљевић је пред Судом БиХ прошле године ослобођен оптужби за злочине у КПД "Бутмир" код Сарајева, а Кљајић је бивши заробљеник у касарни "Виктор Бубањ".

 

 

Извор: срна