ОМОГУЋИТИ МЛАДИЋЕВОЈ И КАРАЏИЋЕВОЈ ОДБРАНИ УВИД У АРХИВУ ВРС

БАЊАЛУКА, 4. МАЈА /СРНА/ - Републички центар за истраживање ратних злочина очекује да ће Министарство одбране БиХ позитивно одговорити на захтјев тимова одбране генерала Ратка Младића и бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића пред Хашким трибуналом и омогућити им увид у архиву Војске Републике Српске /ВРС/, чији се највећи дио тренутно налази у касарни "Козара" у Бањалуци.

"Представници Републичког центра за истраживање ратних злочина и Министарства одбране БиХ требало би да ускоро у Сарајеву одрже радни састанак ради усаглашавања ставова и процедура у вези с увидом у архиву Војске Републике Српске", потврдио је Срни директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић.

Велимировић је закључио да ће институције Републике Српске, односно Влада Српске, интензивирати контакте са Владом Федерације БиХ и Савјетом министара БиХ, како би се коначно ријешио проблем власништва над архивом ВРС која се налази под контролом Министарства одбране БиХ.

Члан тима одбране у предмету против генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом Миодраг Стојановић недавно је изјавио да би одбрана могла да оспори геноцид у Сребреници, јер су дошли до нових података, докумената и доказа који говоре да број жртава није онакав како стоји у неколико пресуда које говоре о геноциду.

Стојановић је рекао да одбрана генерала Младића још тражи од Министарства одбране БиХ одобрење за приступ дијелу архива ВРС који се налази у касарни "Козара" у Бањалуци.

 

 

Извор: срна