ОДЛАЗАК СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ ЈЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКА ТРАГЕДИЈА

Драган Марковина
Драган Марковина

Хрватски историчар из Сплита Драган Марковина изјавио је да су Срби у Хрватској у изразито тешком положају, те да би Хрватска требало да се освијести и схвати да је одлазак Срба цивилизацијска трагедија.

"Мислим да би већинска Хрватска требало да се освијести колика је цивилизацијска и људска трагедија садржана у чињеници да је знатан број Срба напустио Хрватску и да би требало да учини све да их врати у њихову домовину. Мислим да је то тешко оствариво, али нека вријеме одговори на то питање", додао је Марковина. 

Коментаришући своје залагање да се Хрватска извини Србима због злочина у "Олуји", Марковина је за "Вечерње новости" рекао да је вријеме великих гестова прошло, поготово што они не значе ништа ако не постоји конкретан резултат таквих изјава. 

Он је оцијенио да се политика односа према Србима у Хрватској, углавном, није мијењала, независно од тога ко је био на власти, те да се Срби у Хрватској налазе, нажалост, у изразито тешком положају, посебно када је ријеч о повратницима и условима за њихов живот у похараним крајевима. 

"С једне стране, имате тешку ситуацију на терену, а с друге најмодерније европске законе заштите мањина", рекао је Марковина. 

Он је оцијенио да су односи Србије и Хрватске из разноразних разлога сведени на прилично "ниске гране" и да ће тако остати још неко вријеме. 

Марковина је оцијенио да су изјаве новог хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић о Србији и Србима јефтино популистичке по наступу и бесмислене по садржају, али да нема никакве сумње да им је крајњи циљ подилажење националистичкој десници. 

Он је оцијенио да је Китаровићева на велика врата поново довела десницу у епицентар политичких збивања. 

На питање да ли је сада извјесно да ће Хрватска условљавати Србију на путу ка ЕУ, Марковина је рекао да хрватски предсједник има минималну политичку моћ у односу на премијера и Владу, али да је тај "ситнокалкулантски, осветнички национализам основна карактеристика свих бивших југословенских држава". 

Марковина, који је прикупљао потписе против подизања споменика Фрањи Туђману у Сплиту, због својих ставова је остао без посла, пошто су одбили да му продуже уговор на Филозофском факултету у Сплиту.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Олуја“ - злочин без казне - Jadovno 1941.

САВО ШТРБАЦ: Нова “Олуја” се догодила ... - Jadovno 1941.

Олуја још дува на исту страну: Хрватски „бранитељи” хоће ...

ХРВАТСКА ПРАВДА БЕЗ ЗЛОЧИНАЦА: Убице пресвучене у хероје