ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА 16. КРАЈИШКЕ МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ У БАЊАЛУЦИ И ГРАДИШЦИ

БАЊАЛУКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Полагањем вијенаца на спомен-чесму на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" и на гроб генерала Момира Талића у Пискавици код Бањалуке, у суботу, 13. септембра, почеће обиљежавање Дана 16. Крајишке моторизоване бригаде.


Обиљежавање ће бити настављено у недјељу, 14. септембра, служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца у селу Машићи код Градишке, а потом ће бити организован сусрет преживјелих бораца, породица погинулих и несталих и гостију.

Члан Организационог одбора за обиљежавање Дана 16. Крајишке моторизоване бригаде Недељко Маџар рекао је да ће се 16. септембра навршити 23 године од када је ова бригада кренула на ратни пут који је трајао 1.727 дана.

Он је истакао да је бригада исцртала границе Републике Српске борећи се на више од 20 ратишта уз велике напоре и тешкоће од западне Славоније, преко Коридора, Посавине, Требаве, Озрена, Влашића, Гламоча, Грмеча и Мањаче.

Маџар је подсјетио да су погинула 434 борца ове бригаде, да их је око 2.000 рањено, те да је кроз бригаду прошло око 12.000 бораца.

"Ратни пут бригаде био је чист и частан у оквиру међународних права и правила и конвенција о поступању у рату", истакао је Маџар.

Члан Организационог одбора Илија Црнобрња указао је на данашњи тежак положај бораца, јер су многи незапослени, а има и оних са трајним и великим посљедицама рата.

Он је позвао борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих да дођу на обиљежавање Дана 16. Крајишке моторизоване бригаде и да очувају сјећање на погинуле борце и значај који је бригада имала у стварању Српске.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

16. крајишка моторизована бригада

Обиљежен Дан 16. Крајишке моторизоване бригаде

Дан 16. крајишке моторизоване бригаде