О ЗАКОНСКИМ РЈЕШЕЊИМА У ВЕЗИ СА ПРАВИМА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ

Делегација Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са подручја бивше Југославије
Делегација Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са подручја бивше Југославије

БЕОГРАД, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић изјавио је да је предсједнику Србије Томиславу Николићу током данашњег сусрета пренио искуства из Српске о законским рјешењима када је ријеч о несталима и правима породица несталих.

"Искористио сам прилику да пренесем искуства предсједнику Србије, с обзиром на то да је у Републици Српској значајније ријешено законски, организационо и статусно питање ове наше организације и појединачна права", рекао је Митровић новинарима у Београду након састанка. 

Митровић је навео да је предсједника Србије обавијестио да је од око 4.000 несталих Срба на простору бивше Југославије, 1.681 нестало лице у Републици Српској, а међу њима је више од 800 жена. 

Он је оцијенио да фрустрираност породица које немају мјесто на коме могу да запале свијећу својим најмилијима, додатно појачава однос међународне заједнице у БиХ према српским жртвама. 

"Посебно када имамо статистику у вези са процесуирањем ратних злочина. Дефинитивно је унапријед већ пресуђено Србима, а сада се само кроз судски процес то верификује. То је случај у БиХ у наметнутом Тужилаштву и Суду у коме је више од 90 одсто суђења Србима", рекао је Митровић. 

Он је навео да је за суђења за ратне злочине карактеристично то што је Бошњацима и Хрватима суђено, углавном, за појединачне злочине и ниједан није случај по такозваној командној одговорности, "док су сви Срби на било ком положају били процесуирани по командној одговорности". 

"Ми додатно имамо проблем међународне комисије која подржава ситуацију у институту који има законски монопол да води процес тражења несталих, а ту је језгро манипулације, корупције, прања пара и пројектованог система ексхумације и идентификације", рекао је Митровић. 

Он је навео да је предсједнику Србије дао податке да је у БиХ било више од 24.500 погинулих српских бораца, око 10.000 цивилних жртава рата, 38.000 ратних војних инвалида, те да је од 10.000 до 20.000 Српкиња било изложено различитим облицима тортуре, силовању и убијању. 

Митровић је данас са представницима Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије био на састанку са предсједником Србије Томиславом Николићем.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: СУТРА У БЕОГРАДУ САСТАНАК СА НИКОЛИЋЕМ