НИЖИ СУДОВИ ДА ПОШТУЈУ МИШЉЕЊЕ ВРХОВНОГ СУДА

Саво Штрбац

ЗАГРЕБ, /СРНА/ - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац нада се да ће нижи судови у Хрватској поштивати мишљење Врховног суда према којој је Хрватска крива за смрт деветоро Срба у селу Вариводе и да ће поштено пресудити о висини накнаде штете Србину Јовану Берићу за убиство родитеља 1995. године у том селу. 

 

 

Штрбац је Срни изјавио да још нема правоснажне пресуде, него да су само поништене пресуде Општинског суда у Книну и Жупанијског суда у Шибенику и да је наложено ново суђење. 

"Ово је веома важна одлука Врховног суда Хрватске, јер мишљење тог суда обавезује ниже судове и ја мислим да ће сада формално нижи инстанце утврђивати висину накнаде штете оштећенима", рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је у Хрватској раније било случајева када нижи судови нису поштовали одлуку вишег суда. 

Штрбац је навео примјер у случају "корански мост" када је Врховни суд три пута укидао ослобађајућу пресуду нижег суда изречену једном припаднику Хрватске војске који је 1991. године убио 13 људи. 

У пресуди хрватског Врховног суда наводи се да је Хрватска одговорна за убиство деветоро старијих Срба који су у селу Вариводе 28. септембра 1995. године ликвидирани из ватреног оружја на кућном прагу, пише ријечки "Нови лист".

Пресуда је донесена по жалби Јована Берића на срамне одлуке нижих судова у Книну и Шибенику, који су одбацили његову тужбу против Хрватске за накнаду штете због убиства његових родитеља Радивоја и Марије Берић. 

У селу Вариводе припадници Хрватске војске убили су цивиле између 60 и 85 година - Јована Берића, Марка Берића, Милку Берић, Радивоја Берића, Марију Берић, Душана Дукића, Јову Берића, Шпиру Берића и Мирка Покрајца.

 

 

Извор: 

Извор: срна

 

Хрватска одговорна за злочин у Вариводама