НИКОЛИЋ: НАТО АГРЕСИЈА НАНИЈЕЛА ВЕЛИКО ЗЛО

Србско сабрање "Баштионик" обиљежио је у Бањалуци 16. годишњицу од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Србско сабрање "Баштионик" обиљежио је у Бањалуци 16. годишњицу од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић изјавио је да је НАТО агресија 1999. године нанијела велико зло Србији и српском народу и да се 16 година од њеног почетка обиљежава са поруком да се то више никад не понови.

Николић је уочи служења парастос страдалим у бомбардовању у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци рекао да су сјећања у народу на ова дешавања још јако свјежа. 

"Србија је претрпела огромну материјалну штету, изгубила много људских живота и надамо се да се то више никад неће поновити", рекао је Николић. 

Представник организације Србско сабрање "Баштионик" Предраг Адамовић позвао је све родољубиве и мислеће Србе, али и све српске пријатеље, припаднике свих народа којима је до истине и правде да памте 24. март. 

"Морамо наћи храбрости и снаге да јасно и гласно кажемо: `Ми памтимо!` Памтимо наше жртве и њихове џелате", поручио је Адамовић. 

Он је додао да се памтити мора због 78 дана бомбардовања Србије и Црне Горе, више од 2.000 убијених цивила, међу којима 89-оро дјеце, узраста од новорођенчади до 15 година. 

"Ми памтимо да иза свих ових злочина стоји НАТО, који себе назива Сјеверноатлантски одбрамбени савез, а данас се више и не труди да прикрије своју жељу да господари над свим народима, па бахато широм свијета бјесни, напада, бомбардује, руши и убија", поручио је Адамовић. 

Он је нагласио да се морају памтити и бомбе са осиромашеним уранијумом, забрањене у цијелом свијету, али, како је рекао, дозвољене за убијање Срба, које ће још дуго убијати својим продуженим радиоактивним дејством. 

"У манастиру Тврдош налази се фреска на којој је представљена трогодишња дјевојчица Милица Ракић, убијена НАТО бомбом у свом стану у Батајници и на којој пише `Света новомученица од НАТО Милица дете`. Морамо наћи времена и снаге да се бар на овај дан сјетимо новомученице Милице и невино страдалих жртава НАТО бомби", рекао је Адамовић. 

Он је за вечерас у Прагу најавио скуп посвећен сјећању на жртве бомбардовања, на којем ће Чеси испред Амбасаде Србије палити свијеће за покој душа убијених у бомбардовању. 

Српско сабрање "Баштионик" организовало је данас симболичну шетњу центром Бањалуке са слоганом "Ми памтимо!", након чега је у Саборном храму Христа Спаситеља служен парастос.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

БАШТИОНИК: Позив на молитвени помен за жртве НАТО ...

Кад оборени опет полете

Да се не заборави!

ШЕСНАЕСТ ГОДИНА ОД АГРЕСИЈЕ НА СР ЈУГОСЛАВИЈУ

ВОЈСКА НАТО МОЖЕ СЛОБОДНО ДА "КРСТАРИ" СРБИЈОМ ...