НЕВИНОМ ДРЖАВЉАНИНУ БиХ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР

veritas

БЕОГРАД, /СРНА/ - Истражни судија Жупанијског суда у Славонском Броду данас је, упркос очигледној грешци у идентитету, продужио притвор држављанину БиХ српске националности Слободану Матићу /50/, кога су хрватске власти ухапсиле прије 14 дана под сумњом да је починио ратни злочин, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас" из Београда.

У саопштењу се наводи да је Матић задржан у притвору у Пожеги упркос његовом указивању да је дошло до замјене идентитета и доказима које је приложио, а за 14 дана од када је ухапшен нико, осим његове породице, није показао било какав интерес за њега, мада се ради о невином човјеку.

Према рјешењу Жупанијског суда у Пожеги из 1993. године, имењак ухапшеног Слободана Матића и још пет лица терете се за затварање и мучење хрватских цивила од којих је шесторо умрло, чиме су, како се наводи, починили ратни злочин против цивилног становништва.

Истрага у овом предмету је 17. децембра исте године прекинута, а по оснивању Жупанијског суда у Славонском Броду /2008. године/, предмет је прешао у надлежност тог суда.

Осим имена и презимена Слободана Матића, у истражном рјешењу наводи се само задње пребивалиште у Новој Тополи код Босанске Градишке, док су остали подаци непознати.

"Веритас" истиче да ухапшени Матић, међутим, никада није био у саставу милиције САО Крајине, није радио у затвору Стара Градишка, нити становао у Новој Тополи.

Иако је ријеч о очигледној грешци у идентитету, на коју се све вријеме и ухапшени Матић позивао, тек је данас, четрнаести дан по хапшењу, изведен пред истражног судију. Он га је задржао у притвору, упркос приложеној документацији о кретању у служби и војсци и свим досадашњим адресама становања, наводе из "Веритаса".
       
На посљедњем списку хрватског државног тужилаштва, из јануара 2011. године, налази се укупно 1 549 лица процесуираних за ратне злочине, од којих је под истрагом 397 (од тога истрага је прекинута за 111 лица), 603 су под оптужбом, док их је 569 осуђено.

За свима процесуиранима у одсуству расписане су националне, а за великом већином и међународне потјернице.

На списку процесуираних налази се много особа са непотпуним подацима, што доводи до хапшења погрешних, невиних људи, додаје се у саопштењу.

Матића је ухапсила хрватска полиција 3. марта на граничном прелазу Стара Градишка приликом уласка из Републике Српске у Хрватску, у аутобусу који је саобраћао на релацији Градишка - Београд.

 

 

Извор: срна