НАЈВИШИ ЗВАНИЧНИЦИ ДА ПРИСУСТВУЈУ ПОСТАВЉАЊУ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА

Миодраг Линта
Миодраг Линта

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта очекује да ће у августу бити постављен камен темељац за споменик у Београду српским жртавама у сукобима 90-их година прошлог вијека и да ће том чину присуствовати највиши званичници Србије.

Линта је поздравио одлуку скупштине града Београда да распише конкурс за ликовно, архитектонско и урбанистичко рјешење споменика "Српском народу и грађанима Србије страдалим за отаџбину у оружаним сукобима од 1990. године на простору бивше Југославије" и споменичког простора. 

Споменик би требало да буде постављен на мјесту постојећег "Вјечног пламена" на Ушћу у Београду, подсјећа Линта у саопштењу. 

Линта очекује да 4. августа, поводом обиљежавања 20 година од страдања и прогона Срба у хрватској акцији "Олуја", на мјесту "Вјечног пламена" на Ушћу у Београду буде постављен камен темељац за подизање споменика. 

Он каже да очекује да, након одабира најбољег идејног рјешења, споменик буде изграђен у разумном временском року, а затим и свечано откривен. 

Линта је захвалио челницима града Београда који су подржали иницијативу Коалиције избјегличких удружења о подизању споменика, којим ће коначно на достојан начин бити одата почаст страдалим Србима деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије. 

На основу ове иницијативе, Скупштина града Београда је на сједници 25. фебруара донијела одлуку о подизању споменика, као и одлуку о оснивању Одбора за подизање споменика. 

Заинтересовани учесници конкурса могу да се упознају са конкурсном документацијом на сајту града Београда (www.београд.рс). 

Радови се предају у Музеју Југославије (Улица Богићева бр.6) од 3 до 5. јула. 

Петочлана конкурсна комисија, коју чине два академска вајара, академски сликар, градски урбаниста и помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, требало би да објави резултате конкурса до 1. августа. 

У року од 15 дана по објављивању резултата конкурса, биће организована изложба свих пристиглих радова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КОНКУРС ЗА СПОМЕНИК СРБИМА СТРАДАЛИМ У СУКОБИМА ОД 1990.

У БЕОГРАДУ У АВГУСТУ ПРВИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА

КОЗИЋ: ЋУТАЊЕ БЕОГРАДСКОГ ТУЖИЛАШТВА - ГРИЈЕХ ПРЕМА СРПСКИМ ЖРТВАМА