МУТАБЏИЈА: СТВАРАОЦИ СРПСКЕ ПОДНИЈЕЛИ НАЈВЕЋУ ЖРТВУ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Nevesinje_mutabdzija.jpgНЕВЕСИЊЕ, 7. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је вечерас у Невесињу да о ствараоцима Српске треба говорити у школама, на пригодним свечаностима и свим другим приликама, јер су они поднијели највећу жртву у протеклом рату.

 

На свечаној академији одржаној поводом Митровдана и сјећања на Митровданске офанзиве 1992. и 1994. године на невесињском ратишту, Мутабџија је указао на јунаштво припадника Невесињске бригаде који су показали како се брани свој град, народ и слобода. 


Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић указао је на ратне заслуге Невесињске бригаде, али и читавог Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске, чији припадници су животима бранили своја огњишта и територију. 

О успоменама на славне Митровданске битке говорио је ратни командант Невесињске бригаде пуковник Зоран Јањић, који је рекао да ова бригада може служити на понос народу и држави у чију је одбрану стала и борцима који су се борили у њеним редовима. 

У име домаћина присутне је поздравио начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић, истичући да су Митровданске битке примјер витештва и да као такве надахњују млађе генерације. 

У умјетничком дијелу програма наступили су глумци Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић и Горан Јокић, хор Основне школе "Ристо Пророковић", мушка пјевачка група КУД-а "Невесиње", ученици Основне музичке школе "Свети Роман Мелод" и гуслар Мирослав Шиљеговић. 

Дводневну манифестацију организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње. 

Митровданске свечаности биће настављене сутра светом архијерејском литургијом, коју ће у цркви Вознесења Господњег служити Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, након које ће код Централног спомен-обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду бити одржан помен и положено цвијеће.

 

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

СУТРА ПОЧИЊЕ ОБИЉЕЖАВАЊЕ "МИТРОВДАНСКИХ БИТАКА 1992. И 1994. ГОДИНЕ"

СЈЕЋАЊЕ НА "МИТРОВДАНСКЕ ОФАНЗИВЕ"

МИТРОВДАН У НЕВЕСИЊУ