МУЈЧИНОВИЋУ ОСАМ ГОДИНА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

Суд

САРАЈЕВО, 2. ОКТОБРА /СРНА/ - Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду којом је Зурахид Мујчиновић осуђен на осам година затвора за нечовјечно поступање према српским цивилима у Сребренику 1992. године, док је Сулејман Хрустић ослобођен оптужби за учешће у овом злочину. Мујчиновић, бивши припадник Ловачке чете Армије БиХ у Сребренику, проглашен је кривим да је учествовао у злостављању српских цивила незаконито заточених у просторијама Омладинског дома у Рапатници, општина Сребреник, у јуну и јулу 1992. године, саопштено је из Бирна. 

У пресуди је наведено да је Мујчиновић у више наврата – заједно са другим особама – тукао Перу Ђукића рукама и ногама, пржио га лемилицом, прикључивао му кабл са струјом на уши, те сипао со на ране. 

Мујчиновић је, према пресуди, злостављао и Драгу Ђукића, стављајући му иглу од шприце под нокте, пржећи га лемилицом, те тјерајући га да једе со. 

"Као отежавајуће околности узели смо у обзир степен патњи оштећених. Пржење лемилицом, убадање иглама и мучење сољу, код сваког разумног човјека изазива згражавање, а оптужени Мујчиновић је током поступка и више пута контактирао свједоке и оштећене да би вршио притисак на њих да промијене исказе", рекао је предсједавајући Судског вијећа Даворин Јукић. 

Према Јукићевим ријечима, као олакшавајуће околности Судско вијеће је узело у обзир чињеницу да је Мујчиновићу нарушено здравље, да је породичан човјек и отац малољетне дјеце. 

Оштећени Перо и Драго Ђукић упућени су на парницу ради остваривања имовинско-правних захтјева. 

Оптужени Сулејман Хрустић, бивши члан Ловачке чете Армије БиХ у Сребренику, ослобођен је кривице за злостављање Драге Ђукића, а предсједавајући Судског вијећа рекао је да је постојао "недостатак доказа" према којима би могла да се закључи његова наводна кривица за злочине у Рапатници. 

"Једини свједок који је говорио о учешћу Хрустића у овим дешавањима је Драго Ђукић, а с обзиром на то да његов исказ није потврђен исказима ниједног другог свједока или доказом, Вијеће не може заснивати пресуду на томе", навео је Јукић. 

Након изрицања пресуде, Судско вијеће одредило је Мујчиновићу мјере забране напуштања мјеста боравка и одузимање путних исправа, које могу трајати до његовог упућивања на издржавање казне. 

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ. 

 

 

Извор: срна