МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ОПТУЖЕНИМ ЗА ЗЛОСТАВЉАЊЕ СРБА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sud-bih.jpgСАРАЈЕВО, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Суд БиХ одредио је мјере забране Екрему Ибрачевићу, Сејдалији Човићу и Фаруку Смајловићу, оптуженим за ратни злочин против српских цивила на подручју Сребреника 1992. године.

 

 

 

Изречене мјере подразумијевају забрану међусобног и састајања и контактирања са свједоцима у овом предмету.

Ради извршења ове мјере, оптуженима се забрањује међусобно приближавање и приближавање свједоцима на удаљености не мањој од 50 метара, саопштено је из Суда БиХ.


Мјере забране ће трајати док за тим постоји потреба, а контрола њихове оправданости вршиће се свака два мјесеца. Оптуженима може бити одређен притвор уколико прекрше ове обавезе.


Ибрачевић, Човић и Смајловић терете се да су од почетка јуна до краја августа 1992. године на подручју Тиње, Потпећи, Јасенице и других села општине Сребреник, те Брезја и других села на подручју општине Лопаре, починили ратни злочин против цивилног становништва.


Они су оптужени за злочине у заточеничким објектима смјештеним у просторијама Мјесне заједнице Рапатница и просторијама мјесног фудбалског клуба "Рапатница" у насељу Луке, општина Сребреник, који су служили за противзаконито затварање најмање 40 цивила српске националности, према којима је поступано супротно одредбама Женевских конвенција.


Заточени цивили српске националности држани су у нечовјечним условима, мучени и злостављани на различите начине, употребом алата, лемилица и електричне струје, а није им пружана љекарска нити било каква помоћ.


Током злостављања, у којем су учествовали и оптужени, заточеници су мучени на понижавајуће начине, пуцано им је из ватреног оружја у близини тијела, пријећено им је смрћу, те су вишеструко премлаћивани и испитивани.
Ибрачевић је био начелник војне безбједности Општинског штаба Територијалне одбране Сребреник, Смајловић командира вода Војне полиције, а Човић припадник Војне полиције.


Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png


Везане вијести: ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У СРЕБРЕНИКУ ...