МИТРОВИЋ: ЗАСТОЈ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

БАЊАЛУКА, 8. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Застој у процесуирању ратних злочина над српским народом узрокован је намјером појединих политичких структура из Федерације БиХ да се изврши што већа сатанизација Срба, оцјењује предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић.

 
Митровић је навео да постоји низ примјера опструкције процесуирања ратних злочина почињених над Србима из политичких разлога упркос постојању низа доказа, видео записа и изјава свједока.

"Намјера неких политичких структура из Федерације БиХ је да се Срби што више сатанизују и да се што мање процесуира злочин над српским народом", рекао је Митровић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поново указао на незадовољсто породица погинулих бораца и несталих цивила из Републике Српске радом Тужилаштва и Суда БиХ од прикупљања документације до подизања оптужнице, те истакао да је и велики број лица, која се воде као нестала, у ствари жртва ратног злочина.

Митровић је нагласио да ни за седам година Стратегије о процесуирању ратних злочина у БиХ, која престаје да важи наредне године, није процесуиран ниједан озбиљнији случај злочина почињеног над Србима.

Он је подсјетио да правосуђе БиХ још није помјерило са мртве тачке случај против бившег команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића нити је процесиурало страдање војника бивше ЈНА у Тузланској колони и у Добровољачкој улици у Сарајеву, нити случајеве који се односе на страдање Срба у Сарајеву и Подрињу.

Према његовим ријечима, у застоју је и процес ексхумација посмртних остатака Срба убијених на Озрену, сарајевском насељу Бућа поток и другим локацијама за које сматра да највећу одговорност сносе бивши представници федералне Комисије за тражење несталих лица Амор Машовић и Мирсад Кебо.

Митровић је подсјетио да су породице погинулих поднијеле кривичну пријаву против Машовића и Кебе и да траже да обојица буду иситана на полиграфу.

Он је рекао и да су породице погинулих из Републике Српске од првог дана биле незадовољне структуралним дијалогом, а да су га олако схватили неки појединци из Српске, који су учествовали у том процесу који се сада налази у "ћорсокаку".

Митровић је додао да породице погинулих очекују да ће се тај дијалог вратити на почетне позиције због којих је и покренут.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести: 

БОЛНО СЈЕЋАЊЕ НА НЕСТАЛЕ СРПСКЕ БОРЦЕ И ЦИВИЛЕ

МИТРОВИЋ: ДИЈАЛОГ ВРАТИТИ НА ПОЧЕТНЕ ПОЗИЦИЈЕ

МИТРОВИЋ : НА ОЗРЕНУ ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ СРБА