МИТРОВИЋ: УСКОРО ИДЕНТИФИКАЦИЈА ТИЈЕЛА ИЗ ТРИ СПОМЕН КОСТУРНИЦЕ

Недељко Митровић
Недељко Митровић

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић очекује да ће Завод за судску медицину Републике Српске ускоро почети идентификацију 657 тијела која се налазе у три спомен-костурнице у Српској.

"Завод је досадашњим радом показао да може да ради идентификације и одредио је цјеновник. Та иницијатива је путем Министарства правде Републике Српске недавно упућена Влади Српске о чему она треба да се изјасни", рекао је Митровић новинарима у Бањалуци. 

Он каже да ће за идентификацију прве групе посмртних остатака, поготово оних са Озрена, бити потребно да Влада Републике Српске одобри минимално око 30.000 КМ. 

Митровић је рекао да Републичка организација на терену прикупља податке породица које траже своје најмилије на Озрену, посебно када је ријеч о Гостовићима, гдје су муџахедини заробили и убили 52 српска борца и цивила, чија су тијела касније размјештена. 

Он претпоставља да је од овог броја шест тијела ексхумирано 2007. године у Каменици код Завидовића, те да је циљ Организације да Завод на почетку свог рада идентификује та тијела. 

Митровић је подсјетио да Република Српска још трага за 1.695 несталих српских војника и цивила, те да је од почетка рада Института за нестала лица ексхумираним и идентификованим мали број српских жртава рата. 

Он је навео да је од почетка рада Института идентификовано само 236 Срба, што је у односу на 1.695 несталих за којима се још трага, веома мали број. 

Митровић је рекао да ће са оваквим темпом рада Института требати најмање 40 година да се овај процес заврши, што је обесхрабрујуће за породице погинулих.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png



Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ЏАФЕРОВИЋ НЕ МОЖЕ ВОДИТИ ... - Jadovno 1941.

МИТРОВИЋ: НЕМА МЈЕСТА ЗАДОВОЉСТВУ ИЦМП-а - Jadovno ...

митровић: застој у процесуирању злочина над ... - Jadovno 1941.