МИТРОВИЋ: САВЈЕТ МИНИСТАРА ДА ПРЕУЗМЕ ОСНИВАЧКУ УЛОГУ У ИНСТИТУТУ

Недељко Митровић

Недељко Митровић

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић позвао је Савјет министара БиХ да од Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) преузме оснивачку улогу у Институту за нестала лица БиХ.

Митровић је рекао Срни да је неопходно да се испоштују закључци Радне групе за реформу Института за нестала лица БиХ, који се односе на потпуну деполитизацију Института, ефикаснији рад те институције са јасним надлежностима и одговорношћу.

Он је подсјетио да је ИЦМП прије годину и по дана наговијестио да се повлачи из Института за нестала лица БиХ и да Савјет министара БиХ у пуном капацитету треба да преузме оснивачку улогу у тој институцији.

Суоснивачи Института за нестала лица БиХ су Савјет министара БиХ и Међународна комисија за нестала лица.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила крајем 2014. године упутила је отворено писмо Савјету министара БиХ да под хитно донесе одлуку о преузимању од Међународне комисије за нестала лица оснивачке улоге у Институту за нестала лица БиХ.

У писму је захтијевано да Министарство правде БиХ испита законитост рада Института и да провјери легалност свих досадашњих одлука и других унутрашњих аката Института.

Тада је затражено и редуковање финансирања Института за нестала лица БиХ, осим за ексхумације и идентификације, све док у Институту не буду успостављени уставни принципи и законитост у раду.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ПОКРЕНУТИ ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ СРБА ...

МИТРОВИЋ: НЕМА МЈЕСТА ЗАДОВОЉСТВУ ИЦМП-а - Jadovno ...

МИТРОВИЋ: ДИСКРИМИНАТОРСКИ ОДНОС ИНСТИТУТА ЗА ...