МИТРОВИЋ: НЕМА МЈЕСТА ЗАДОВОЉСТВУ ИЦМП-а

Недељко Митровић
Недељко Митровић

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да нема мјеста никаквом задовољству у Међународној комисији за нестала лица /ИЦМП/ процесом тражења несталих лица у БиХ, ако се још трага за 30 одсто несталих.

"С циљем убрзања процеса тражења несталих формиране су институције које су биле најављене као логистика Институту за тражење несталих лица БиХ, али да је било политичке воље из Федерације БиХ и међународне заједнице број несталих за којима се још трага требало би да буде далеко мањи", рекао је Митровић Срни. 

Он је истакао да је била очита намјера међународне заједнице да кроз питање несталих пројектује некакву своју политику. 

"Не може се рећи да је ИЦМП нешто значајно помогао у тражењу несталих, осим идентификација које су врло споре, јер је од почетка рада Института за нестала лица БиХ идентификовано 250 лица", истакао је Митровић. 

Коментаришући одлуку представника из Републике Српске да не присуствују јучерашњој презентацији извјештаја Међународне комисије за нестала лица "Лица нестала усљед оружаних сукоба током 1990-их: Преглед стања" , Митровић је оцијенио да је то оправдана одлука, јер је на скупу све било фокусирано на Сребреницу и наводне успјехе ИЦМП-а. 

"Представницима Удружења несталих из Републике Српске нису унапријед доставили извјештај ИЦМП-а, а протоколом нису предвидјели да можемо да дискутујемо на скупу", истакао је Митровић. 

Он је рекао да ИЦМП није желио да присуствује јавној трибини породица погинулих из Републике Српске, која је одржана 15. септембра у Бањалуци поводом обиљежавања Дана несталих у одбрамбено-отаџбинском рату, мада би јој то требало да буде задатак и циљ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ОТВОРЕНО ПИСМО СУОСНИВАЧИМА ИНСТИТУТА