Ми се одмах сјетили ратног шовинизма: Дубровчани продају чист зрак

Лименке са "чистим хрватским зраком"

Лименке са "чистим хрватским зраком"

Флаше чистог дубровачког ваздуха би се од љета 2016. године могле наћи у продаји, у паковањима од пола и једног литра и бар четири пута скупље од флаширане воде, пише данас Слободна Далмација.

Боце ће бити напуњене чистим ваздухом, барем док власник исту не напуни дубровачком водом, која ће, према најавама, бити здравија и чистија од оне која се данас може купити у продавницама, примјећује лист.

Централно мјесто у тој идеји заузима локални извор Омбле, на коме ће, према идеји бившег градоначелника Дубровника Андра Влахушића, који жели да се поново врати на то мјесто, бити отворен Музеј воде.

Продаја лименки са шаховницом и натписом Чист хрватски зрак 90-их година, значио је да је питање протјеривања Срба уствари еколошко питање, а то није била скривена порука јер су је баш тако формулисали и хрватски политичари

"Продаваћемо као сувенир празне стерилисане флаше од тврде пластике које није лако сломити, уз гаранцију да је вода коју могу напунити било гдје високо квалитетна", рекао је Влахушић.

Он је објаснио да планира да се у продаји нађе и пакет у ком ће бити једна мања боца од 0,5 литара и једна већа, а као поклон добијаће се књижица на којој ће на више свјетских језика бити прича о извору, аквадукту у Цавтату и историји дубровачке воде.

На такву идеју Влахушић је дошао на основу просте рачунице. Зидине Дубровника прошле године посјетило је више од 900.000 туриста, углавном са крузера, и сви су у рукама носили флашу воде.

"Због чега им не понудити нешто овако јединствено", упитао се Влахушић. Он процјењује да би цијена пакета боца могла да буде око 20 куна, а боца ваздуха четири пута скупља, али би им цијена била нижа ако би се куповали уз карту Дубровника или уз улазницу за разгледања зидина.

 

Фото: Филм Вуковар, једна прича 

 

Извор: ФРОНТАЛ

 

Везане вијести:

Дуго прећуткивани геноцид - Jadovno 1941.

Хрватско антисрпство и српско прохрватство - Jadovno 1941.

Рушење срамотног „Вуковарског мита” - Jadovno 1941.

хоће ли држава икада обештетити србе чије су куће летеле у ...