МАРКОТИЋ ПРИКРИВА ИСТИНУ О ПОЛОЖАЈУ СРБА У ХРВАТСКОЈ

БЕОГРАД, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је да је амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић поново изнио низ неистина на рачун Србије и да је истовремено износећи нетачне податке о положају Хрвата у Србији прикрио у каквом се стварно стању налази српска мањина у Хрватској.

Он је нагласио да је неистина да Србија не поштује Споразум о заштити националних мањина и да фаворизује Буњевце у односу на хрватску националну мањину, те истакао да је управо супротно и да је Хрватска та која има своје фаворите међу националним мањинама.

"У Истарској жупанији уведена је двојезичност, односно хрватски и италијански језик су у службеној употреби, иако у Хрватској живи свега око 18.000 Италијана. С друге стране, Хрватска не поштује Уставни закон о правима националних мањина, који омогућава Србима право на двојезичност у 21 општини и два града, јер их живи више од 33 одсто у укупном становништву", подсјетио је Линта.

Он каже да Маркотић износи неистине када тврди да се у Хрватску вратило 133.000 Срба.

"Хрватске власти су 2012. године регистровале 132.600 повратника. Од тога је у Хрватској остало да живи 38 одсто или око 50.000 Срба. Из Хрватске се иселило 45 одсто или око 60.000 Срба, а око 17 одсто их умрло", указао је Линта на стварно стање српске повратничке популације у Хрватској.

Он је, истовремено, указао да је у Хрватској обновљено 48.000 стамбених јединица у власништву Срба, а не 150.000, колико тврди амбасадор Маркотић, и да је Закон о стамбеном збрињавању за Србе крајње дискриминаторски.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ХРВАТСКА СТРАНА ИСТОРИЈЕ: Ево како Хрвати виде Први светски рат (ВИДЕО)

АКАДЕМИК ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ – Милост Хрвата купујемо националним достојанством (2.део)

ХРВАТСКА НА ТЕКОВИНАМА НДХ (1)