ЏОЛИ: СРБИ ТРЕБА ДА НАПРАВЕ ФИЛМ О СРПСКИМ ЖРТВАМА

angelina

БЕРЛИН, 11. ФЕБРУАРА (СРНА) - Глумица Анђелина Џоли изјавила је Срби треба да направе филм о српским жртвама и да би то могао да уради редитељ Емир Кустурица.

Џолијева је рекла да њена осјећања нису антисрпска, а да то није ни њен филм "У земљи крви и меда".

"Јасно ми је да би људи из Србије вољели да виде друге у филму, али овај филм није о томе. Ви имате право на направите филм и треба да га посветите српским жртвама. Има много дивних српских редитеља који то могу да ураде", рекла је Џолијева за "Прес".

Она је навела да је "циљ њеног филма `У земљи крив и меда` да скрене пажњу на жртве, иако није фокусиран на српске јер је као сценариста писала о ономе шта се заиста догодило".

Џолијева је изразила наду да ће људи у Србији њен филм "погледати отвореног срца и ума".

Редитељски деби Џолијеве, пише "Прес РС", послије пројекције за новинаре у Берлину, подијелио је извјештаче у двије групе - оне који мисле да је ријеч о лошем филму јер, према мишљењу појединих новинара из западноевропских земаља, "има само једну страну приче", и оне који су остали шокирани наглашено бруталним сценама.

"Вечерње новости" наводе да су пале све маске око филма "У земљи крви и меда" и да је очигледно да и ово остварење хронично пати од стереотипа медијског третмана сатанизације Срба. Све у овом филму, на сасвим јасан и недвосмислен начин, у форми изазовне ратне љубавне мелодраме, води у правцу оптужбе за етничко чишћење из најстрашнија звјерства једне, српске стране, укључујући силовање заробљених жена.

Није никакво чудо што се на одјавној шпици, око које се водила додатна полемика о арогантности манипулисања истинитим подацима, као метафора читавог остварења о рату и угрожености људских права, наводи да је "агресор силовао 50 000 жена", пишу "Новости" и додају да је читав филм, скромних умјетничких и редитељских домета, потонуо у плакатску политизацију.

 

Извор: срна